- Klovnaktig

Donald Trump skriver på Twitter at Biden vant valget, men gjentar påstandene om valgfusk. - Det nærmeste vi kommer en erkjennelse, sier USA-ekspert.

SIER AT BIDEN VANT: Donald Trump sier på Twitter at Joe Biden vant valget, men mener dette skylder juks. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
SIER AT BIDEN VANT: Donald Trump sier på Twitter at Joe Biden vant valget, men mener dette skylder juks. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Han vant fordi valget var rigget, skriver avtroppende president Donald Trump på Twitter søndag.

Det er første gang han innrømmer at demokratenes Joe Biden vant valget. Donald Trump har siden valgdagen 3. november hevdet at det er begått svindel og juks. Han har gått til en rekke søksmål i kampen om å selv bli utnevnt som president i fire nye år.

I en ny oppdatering, presiserer Trump at han ikke innrømmer noe som helst.

- Han vant bare i øynene til FAKE NEWS-MEDIENE. Jeg innrømmer INGENTING! Vi har en lang vei å gå. Dette var et RIGGET VALG!

Ifølge USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver i Civita, er dette et resultat av at Donald Trump skriver det han har på hjertet.

- Det er ikke alltid det mest logiske. Han innrømmer ingenting, men kommer med en slags unnskyldning for å låse seg inne i Det hvite hus. Dette er langt fra en erkjennelse, sier Løkke til Dagbladet.

NESTEN: Donald Trump holdt på å forsnakke seg da han møtte pressen i Det hvite hus. Vis mer

- Forlater Det hvite hus

Nå har Donald Trump tapt flere av søksmålene i viktige delstater. Bare fredag ble ni søksmål enten droppet eller avslått. Mediene har også pekt ut Biden som vinner av omtellingen i Georgia, som gir ham 306 valgmenn mot Trumps 232.

Likevel fortsetter han å kjempe, og har hentet inn advokat Rudy Guiliani for å bistå. Han hevder også omtellingen i Georgia er svindel og at «dette ikke betyr noe».

- Han ser at valgfunksjonærene sier hvordan ting er, og innrømmer at selv om han mener at han ikke tapte, så sier de noe annet. Han kommer til å gå av, men skylder på juks. Det er det nærmeste vi kommer en erkjennelse fra ham.

Løkke er sikker på at Trump kommer til å forlate Det hvite hus 20. januar neste år. Men han kommer ikke til å erkjenne noe valgnederlag, og han kommer til å hevde juks i lang tid framover.

Dersom Donald Trump skulle nekte å gå av som president, er det militæret som må gripe inn. Tidligere denne uka uttalte generalstabssjef Mark Milley at de militære lederne skal forsvare demokratiet og grunnloven, og ikke brukes til politiske formål.

- Vi er unike blant verdens militære. Vi avlegger ikke ed til en konge eller dronning, en tyrann eller diktator. Vi avlegger ed til grunnloven, sa Milley onsdag.

- Kuppforsøk

Tidligere denne uka har den avtroppende presidenten sparket forsvarsminister Mark Esper og tre andre sivile toppledere i forsvarsdepartementet Pentagon og erstattet dem med lojale støttespillere.

- Vi må være obs på om han sparker Mark Milley, men jeg tror ikke han gjør det. Det er for mange i militæret som ikke liker ham. Det vi er vitne til er et kuppforsøk i en klovnaktig form. Det er det presidenten holder på med, bare at det er klovnaktig og dårlig gjennomført.

USA-eksperten tror likevel ikke Trump kommer noen vei med sitt forsøk på statskupp.

- Det er vanskelig i USA, som har så kraftige demokratiske tradisjoner. Han kommer ingen vei med dette, men han kan gjøre mye skade på veien.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer