KLP trekker seg ut av kull, satser på fornybar energi

Men selger ikke olje og gass-aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjonsfondet KLP trekker seg ut av kullselskaper og øker i stedet investeringene i fornybar energi.

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) trekker seg ut av alle selskaper som har mer enn 50 prosent av inntekten fra kull. Det anslås at dette vil medføre salg i aksjer og obligasjoner på i underkant av 500 millioner kroner.

Like mye skal samtidig investeres i fornybar energi, varsler pensjonsfondet. Disse investeringene skal skje i framvoksende økonomier.

Beslutningen er et bidrag til «et helt nødvendig skifte» fra fossilt brensel til fornybar energi, mener KLP.

- Vi har lenge vært en viktig finansieringskilde for norsk vannkraft og har vesentlig større investeringer i fornybar energi enn i olje-, gass- og kullselskaper samlet, sier KLPs konsernsjef Sverre Thornes i en pressemelding.

- Samtidig selger vi oss ut av kullselskaper for å gi et signal om at det er nødvendig å foreta et skifte fra fossilt brensel til fornybar energi, sier han.

Det var Eid kommune som først tok initiativ til å få KLP ut av kull. KLP leverer pensjons-, finans- og forsikringstjenester til kommuner og fylkeskommuner.

Det er ikke ventet at det vil svekke avkastningen vesentlig å trekke seg ut av kullselskaper. Det er foreløpig ikke aktuelt å trekke seg ut av olje og gass.

(NTB)