OMSTRIDT:  Gösta Johansson er anmeldt av svenske landbruksmyndigheter for å bruke klubbe under kaninslakting før han skyter med EUs påbudte slaktemaske (bildet). FAKSIMALE  FRA SVT.SE
OMSTRIDT: Gösta Johansson er anmeldt av svenske landbruksmyndigheter for å bruke klubbe under kaninslakting før han skyter med EUs påbudte slaktemaske (bildet). FAKSIMALE FRA SVT.SEVis mer

- Klubbe i skallen er bedre enn slaktepistol

Svensk tv demonstrerte kaninslaktemetoden til omstridt ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Store og små som lurer på hva som er beste metoden til å ta livet av en kanin, fikk grundig innføring i to avlivningsteknikker på svensk tv tirsdag kveld.

Kanindrap med spesialklubbe mot skallen eller EU-godkjent slaktepistol var alternativene som svenskenes NRK - SVT - presenterte i nyhetsprogrammet Rapport rett etter barne-tv-tid klokka 19.30.

Det var den svenske kaninavlsforeningens styreleder Gösta Johansson som demonstrerte begge avlivningsmetodene for tv-kameraene: først klubbe mot skallen og så pistol - eller bare pistol.

Ifølge aftonbladet.se sprellet kaninen etter klubbeslaget mot hodet - etterfulgt i tv-innslaget av blodig bilde av klubben.

Forbudt metode Slakterieier Johansson har skapt debatt i Sverige fordi han varmt anbefaler å slå kaninen bevisstløs med klubbe først - på tross av at Johanssons metode er forbudt etter EUs slakteregler.

Og samme Johansson får betalt nettopp av EU for å undervise svenske kaninoppdrettere om moderne avlivning av de familiære pelsdyrene.

Nå er er han politianmeldt av de svenske landbruksmyndighetene for sine egne slaktemetoder.

SVT: - Vi advarte Om det var uproblematisk for SVT å demonstrere kaninslakting i beste sendetid?

- Nei, vi gikk gjennom programnmet flere ganger og diskuterte for og i mot. Vi advarte for bildene som kom. Det handler ikke om familiedyr, men om dyr for kommersielle kjøttproduksjon, sier programansvarlig Janne Lindström til Rapports egne nettsider.

Svenske oppdrettere leverer 300 000 kaniner til slakt hvert år.

Og slik forklarer den svenske kaninslakteren hvorfor han misliker slaktemetoden han egentlig får betalt av EU for å lærer bort:

Hjerne som en nøtt - Hjernen til en kanin er stor som en hasselnøtt. Du må treffe midt i hjernen. Hvis kaninen rykker på hodet, så har man bommet. Kaninen blir bedøvet med at klubbeslag først, forklarer Gösta Johansson.

Hans klubbemetode er bare tillatt til hjemmebruk i Sverige.

Ifølge EUs regler for kommersiell slakt skal det brukes en fjærbelastet slaktemaske med kule.