Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klubben går foran familie og respekt for samfunnet

Har mangelfull evne til å lære av straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (NTB): Brorskapet i MC-klubben Bandidos er svært viktig for Lars Harnes. Det går foran familie og respekt for samfunnet, og han er villig til å dø for klubben, sa rettspsykiateren som har undersøkt Bandidos-lederen.

De rettspsykiatrisk sakkyndige som har vurdert Bandidos-lederen i kjølvannet av ranet av DnB på Aker Brygge i fjor, har konkludert med at 36-åringen har mangelfull evne til å lære av straff.

Om dette vil bli avgjørende for at Harnes kan dømmes til forvaringsstraff i stedet for en vanlig fengselsdom, blir opp til Oslo tingrett.

Aktor i saken, statsadvokat Kim Ellertsen, mener samfunnet må ha en rett til å forsvare seg mot vaneforbrytere, og vil nedlegge påstand om forvaring.

Han peker spesielt mot dommen på seks års fengsel som Harnes fikk i 2003 for mishandling.

Han sonet denne dommen, men var på permisjon fra fengselet, da han sammen med Daniel de Linde (25) og Petter Tharaldsen (33), begikk ranet på Aker Brygge.

- Det er ikke vårt mandat å si om det er særlig nærliggende å anta at Lars Harnes vil foreta nye handlinger. Det kan synes som om han har en splittet personlighet, sa psykiater Asbjørn Restan i retten tirsdag.

Selv om Harnes har hatt gjentatte samtaler med psykiateren har han ikke vært villig til å forklare seg om det indre livet i Bandidos. Han har imidlertid fortalt hvor viktig brorskapet i klubben er for ham.

- Hans tilhørighet til Bandidos var viktig for ham, over familien. Han kunne også dø for klubben. Noe av dette kan forklares med at han oppfatter den som en fortsettelse av den trygge følelsen han hadde fra familien i barndom og oppvekst, sa Restan.

Lærer ikke: Rettspsykiateren konkluderte i dag med at Lars Harnes har mangelfull evne av å lære av straff.