Knær og visdomstenner skal avgjøre om flyktningene er under 18 år

Svenskene må finne riktig alder på mellom 15 000 og 18 000 flyktninger som hevder de er under 18 år. 

NY METODE: Ann Lemne er prosjektleder forklarte hvordan svenskene skal avgjøre flyktningenes alder i tiden som kommer. Foto: Marcus Ericsson / TT 
NY METODE: Ann Lemne er prosjektleder forklarte hvordan svenskene skal avgjøre flyktningenes alder i tiden som kommer. Foto: Marcus Ericsson / TT  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I fjor kom 162 000 mennesker til Sverige for å søke asyl, 35 000 av dem var barn. Mange av de som kommer oppgir at de er mellom 15 og 17 år. Men i hele 70 prosent av tilfellene er det tvil om asylsøkerne faktisk har oppgitt riktig alder, ifølge det svenske migrasjonsverket.

Nå har svenskene funnet en måte å undersøke alderen på asylsøkere, som søker opphold som enslige flyktningbarn og dermed hevder å være under 18 år, skriver Svenska Dagbladet.

Sjekker tenner og knær

I Sverige har man lenge diskutert hvordan man skal håndtere dette problemet, og hvordan man vurderer flyktningbarnas alder på best mulig måte.

Nå har det svenske rettsmedisinske instituttet funnet en metode, skriver Expressen.

Den svenske metoden er å røntgenundersøke visdomstenner og ta en MR-skanning av flykningenes knær. MR-skanningen kommer til å fokusere på en sone nederst i lårbeinet, som utvikler seg i alderen 22 til 28 år.

Mangler identitetsdokumenter

Sverige har tatt imot flere enslige barn og unge enn noe annet land i Europa. Mange av dem har manglet identitetsdokumenter.

Det svenske migrasjonsverket gjør dermed først et aldersestimat, et estimat som har blitt kritisert for å være svært usikkert.

Det har vært regelen at om en person ikke åpenbart er over 18 år, får han eller hun tildelt en kommune.

Men i løpet av det siste året har flere svenske kommuner slått alarm om at «barn» som mest sannsynlig er godt over 18 år, har blitt plassert i boliger sammen med barn under 18 år, og har gått på skole med mindreårige.

Må gi samtykke

Det vitenskapelige grunnlaget for metoden svenskene nå har kommet opp med, er heller lite. Metoden er bare testet på 800 personer, ifølge Svenska Dagbladet.

Metoden minner om den som brukes i Norge og i Danmark, hvor man bruker tannundersøkelser og skjelettundersøkelser til å fastslå biologisk alder. Undersøkelsene i Norge og Danmark suppleres ofte med en røntgenundersøkelse av hender og håndledd.

Aldersundersøkelsene i Sverige kommer bare til å bli brukt dersom asylsøkeren har gitt samtykke til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer