KALDT OG VAKKERT:  Rørosvidda tidligere i vinter - også da med minus 34 i nattetemperatur. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
KALDT OG VAKKERT: Rørosvidda tidligere i vinter - også da med minus 34 i nattetemperatur. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.Vis mer

Knall kulde og vakker sol

Det er resten av denne helgen. Men sjekk Kollen-været hvis du vil se skihoppere neste søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsmeteorolog Vibeke Thyness lover sol, klarvær og vakre vinterlandskaper over Sør-Norge også søndag.

Med kuldegrader de fleste av døgnets timer i den sørlige halvdelen av landet til uka, blir det fortsatt vintervakkert neste helg.

Problemet er bare at det ikke blir så lett å oppdage, iallefall ikke rundt skimetropolen Holmenkollen.

For nesten like sikkert som hopprenn og Kollen-søndag i mars, ligger tåka på lur.

Her du sjekke været der du bor eller har tenkt å oppholde deg.

- Langtidsvarselet for neste helg «setter seg» ikke før onsdag, men det er nok noen tegn her til både tåke og vind i Holmenkollen under hopprennet kommende søndag, sier Thyness når hun dukker ned å sitt materiale på Meteorologisk institutt lørdag kveld.

Litt snø Det ligger også an til litt snø i kystområdene i sør og øst mandag og tirsdag - som hele kysten fra Finmark til Sognefjorden har det dernne helgen.

- Men det blir ikke så mye at det blir nytt skiføre til de som ikke allerede har. I så fall må folk lage snøen selv med vann. For kuldegrader blir det, sier statsmeteorologen.

34 minus - og vårtegn Og på tross av bitende nattekulde godt under 30 minus denne helgen og mer kulde til uka, ser statsmeteorolog Thyness klare vårtegn.

Det forklarer hun med en ekstrem temperaturforskjell på landets kaldeste nattested Røros lørdag.  Det steg temperaturen med 30,6 grader lørdag - fra minus 34,3 klokka 07 til minus 3,7 mellom 14 og 15 på ettermiddag.

- Det er på denne tiden av året at slike temperaturforskjeller oppstår. Sola begynner å ta skikkelig i klarvær, forklarer hun.

Den bitende nattekulda på Røros skyldes høytrykk og vindstille over innlandet i sør kombinert med kald luft fra Nordpolen.

Langs kysten i Nord-Norge og Midt-Norge utløser den som polarkulden snø fordi havet under er adskillig varmere og fuktigere enn Rørosvidda.

 

 KOLLENTÅKA - FRA TOPPEN:  Rett før VM-renn i Holmenkollen 2011 - da var datoen 3. mars. Neste søndag er det tradisjonelle Kollen-rennet truet av tåke igjen.  Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix.
KOLLENTÅKA - FRA TOPPEN: Rett før VM-renn i Holmenkollen 2011 - da var datoen 3. mars. Neste søndag er det tradisjonelle Kollen-rennet truet av tåke igjen. Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix. Vis mer