Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallet til mot Erna: - Du er arrogant og belærende

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tok et oppgjør med måten statsminister Erna Solberg svarer på spørsmål. Det ble full krangel om ferjepriser i Stortingets spørretime.

SE NÅ: Stortingets spørretime. Vis mer

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer sterkt på måten Erna Solberg svarte om økte ferjeprisene i Stortinget i dag.

- Jeg vil først ta opp det jeg oppfatter som en arrogant og belærende tone fra statsministeren, innledet Vedum.

Vedum pekte på at regjeringen har tatt flere politiske grep, som å øke momsen for ferjene, senke pendlerfradraget og - følge Vedum - ikke fullt ut kompensere for det grønne skiftet.

- Når vi går bort fra arrogansen og den belærende tonen handler dette om hverdagen til folk, sa Vedum, og spurte hva statsminister Erna Solberg kan gjøre for å senke ferjeprisene.

Erna Solberg svarte umiddelbart på Vedums anklager:

- Å påpeke fakta er ikke arrogant eller belærende. Å stemple andre er noe man gjør når man er tom for argumenter. Høyre er også opptatt av lave ferjepriser og en enklere hverdag for folk, sa Solberg.

Økte ferjepriser

Bakgrunnen for spørsmålene til Erna Solberg er de kraftig økningene i ferjeprisene langs kysten, i enkelte tilfeller har prisene økt med 40 prosent.

Opposisjonen med Ap og Sp i spissen mener regjeringen sitter med ansvaret fordi fylkene, som har ansvaret for ferjene, har fått lavere inntekter.

Erna Solberg avviste kategorisk virkelighetsbeskrivelsen og påpekte at inntektene til fylkene har økt og at fylkene går med overskudd. I stedet pekte hun på lokale rødgrønne politikere som ansvarlig for de økte prisene.

Ba Sp ta ansvar

- Mener Arbeiderpartiet at jeg skal ta over ansvaret fra lokale rødgrønne politikere? spurte Solberg Ap-nestleder Hadia Tajik retorisk.

Og fikk svar fra tiltale fra Ap-nestleder Tajik.

- Når det gjelder kuttet i pendlerfradraget så må regjeringen ta ansvar for det selv. Når det gjelder inntekten til fylkene så må regjeringen ta ansvar for det selv. Så jeg må spørre en gang til, på hvilket tidspunkt har statsministeren tenkt til å ta ansvar for det hun faktisk har ansvar for? Fordi fylkeskommunenes rammer ville i alle fall vært mye bedre med Arbeiderpartiet i regjering, det har vi vist i alle våre budsjetter, sa Hadia Tajik.

Erna Solberg fikk til slutt et spørsmål fra Vedum om hun mener situasjonen langs kysten «er perfekt».

- Jeg synes ikke det er perfekt at ferjeprisene går opp i distriktene. Men hvorfor kan ikke Sp ta ansvar for det de har stemt for i fylket i Nordland? En ting jeg alltid trodde Sp og Høyre var enige om er desentralisering av makt. Her ser jeg et Sp pulverisere makten i distriktene, at det er regjeringen som er ansvarlig for det man gjør i distriktene, sa Solberg.