Den profilerte russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza ble denne uka dømt til 25 års fengsel for høyforræderi etter kritikk mot Putins krig i Ukraina.
Det er den strengeste dommen som er avsagt mot en russisk regimekritiker.
Kara-Murza, en av de fremste figurene i den demokratiorienterte delen av russisk opposisjon, har i en årrekke kritisert Putins regime. I 2015 og 2017 ble Kara-Murza lagt inn på sykehus med det som mistenkes å være forgiftning.
I en kartlegging gjennomført av gravenettverket Bellingcat, Insider og Der Spiegel, ble Kara-Murza ved begge anledningene forfulgt av FSB-agenter.

Sparker admiral
Forgiftet
Dette er ifølge nettverket den samme enheten i FSB som beviselig forfulgte opposisjonsaktivist Aleksej Navalnyj.
Kara-Murza arbeidet tett med Boris Nemtsov, en annen svært profilert russisk opposisjonsfigur som ble skutt og drept like utenfor Kreml i 2015.
Han har de siste åra tilbrakt mye tid i USA, der hans kone og barn nå bor. Da krigen i Ukraina brøt ut, reiste han imidlertid tilbake til Russland for å kjempe sin sak.
11. april 2022 ble Kara-Murza pågrepet. Dette skjedde bare timer etter at han i et intervju med CNN omtalte Putins regime som et «morderregime», og uttalte at krigen i Ukraina ville føre til Putins fall.
I mai gikk hans kone Jevgenija hardt ut mot Putin, og ba Vesten om å slutte å handle olje med Russland.
- Jeg mener Putin har signert sin egen dødsdom, sa hun i et intervju med The Guardian.
Ikke skjedd siden Stalin
Nupi-forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski beskriver fengslingen som den mest drastiske straffereaksjonen mot opposisjonelle i Russland på flere tiår.
- Ikke engang Navalnyj fikk 25 år. Det eneste som likner er Gulag-dommene man ga ut i Sovjetunionen under Stalin, sier Godzimirski.
Han tror russiske myndigheter med dette vil statuere et eksempel.
- Det er et sterkt signal til sivilsamfunnet i Russland. Regimet føler seg malt inn i et hjørne, og krigen har ikke gått slik de har sett for seg. De er under et større og sterkere press. De vil slå hardt ned på all misnøye, sier Godzimirski.
En rekke av de mest omtalte og mektige opposisjonsfigurene i russisk politikk er enten fengslede, eksilerte eller døde.
Boris Nemtsov døde i 2015, i det som beskrives som et attentat bestilt av den Putin-vennlige delrepublikklederen Ramzan Kadyrov.
- Hvor mange profilerte opposisjonelle gjenstår nå?
- Veldig få.

Stoltenberg i Kyiv: - God timing
Brev fra fengsel
Selv har Kara-Murza tirsdag 18. april lagt ut et brev på sin Telegram-kanal der han uttaler seg om dommen mot seg.
- Jeg vil rette en stor takk til alle som har støttet meg det siste året, og spesielt den siste måneden. Venner, slektninger, samarbeidspartnere, bekjente og fremmede, skriver Kara-Murza.
Kara-Murza nevner videre sin bestemor, som i en alder av fire år måtte oppleve at faren hennes ble pågrepet og drept under Sovjetunionens artikkel 58. Loven omfattet det Sovjetunionen omtalte som «propaganda og agitasjon mot Sovjetunionen».
86 år seinere ble altså Kara-Murza selv dømt under Putins lover mot krigskritikk.
- Også min bestefar satt i Gulag under artikkel 58. Nylig gratulerte jeg min bestemor med 90-årsdagen i et brev fra fengselet, skriver han.

Oligarkfiaskoen
Mot krigen
Fellesnevneren for de opposisjonelle regimet slår hardt ned på, er at de er imot krigen. Dette er nærmest uten unntak figurer som ønsker å dreie russisk politikk i vestlig retning.
- Det pågår diskusjon i Russland, men de kritiske røstene er ikke bare folk vi i Vesten ville kunne sett på som mulige samarbeidspartnere, sier Godzimirski.
Kritikken som slipper til, og foreløpig er tolerert i Russland, kommer også fra en helt annen kant. Krigsbloggere og andre nasjonalistiske hauker har i stor grad fått spillerom til å kritisere Putin, tilsynelatende uten konsekvenser.
- Men tiltakene de har brukt mot Kara-Murza og andre demokratiforkjempere kan også settes inn mot de nasjonalistiske kritikerne, poengterer Godzimirski.
- Hvorfor straffes Kara-Murza så hardt som han gjør?
- Han har gode forbindelser i Vesten, og er ansett som mindre kontroversiell enn Navalnyj, som har kommet med uttalelser flere mener framstår nasjonalistiske, sier Godzimirski.

Jakter Putins milliardærer
Magnitskij-loven
Vladimir Kara-Murza har i lang tid vært en av forkjemperne for å innføre Magnitskij-lovgivningen, en lov som gjør det mulig å sanksjonere enkeltpersoner for menneskerettighetsbrudd.
Dommeren som dømte Kara-Murza til 25 år i fengsel, Sergej Podogriporov, ble i 2013 selv sanksjonert av USA under nettopp denne lovgivningen.
Han var en av de første navngitte på denne lista.
Loven ble først vedtatt av den amerikanske kongressen i 2012, og er oppkalt etter regnskapsfører Sergej Magnitskij som døde i russisk fengsel i 2009.
I etterkant har den profilerte forretningsmannen og Putin-fienden Bill Browder drevet omfattende lobbyvirksomhet for å få denne typen lovverk vedtatt, også i Norge, sammen med profilerte russiske opposisjonsfigurer som Kara-Murza.