Knallhard høring om 11. september

Hvorfor slo ikke USA til mot al-Qaida før terrorangrepene? USAs fremste politikere må svare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av USAs fremste politikere og maktmennesker vitner foran den uavhengige kommisjonen, National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States, som ble nedsatt etter 11. september.

Vitnene blir møtt med en rekke kritiske spørsmål, og allerede i går måtte utenriksminister Colin Powell og forsvarsminister Donald Rumsfeld svare kommisjonen.

Også utenriksminister Madeleine Albright og forsvarsminister William Cohen fra Clinton-administrasjonen sto skolerett i løpet av dagen.

- Dette er uten tvil en av de viktigste høringene vi skal holde, sier Thomas Kean som leder kommisjonen.

Tidpunkter for høringen:

Onsdag:
15.00: CIA-sjef George Tenet.
17.00: Tidligere sikkerhetsrådgiver Samuel Berger.
19.30: Tidligere terrorrådgiver Richard Clarke.
22.00: Viseutenriksminister Richard Armitage.

- Vi samler menneskene som hadde ansvaret for den nasjonale sikkerhetspolitikken i de to siste regjeringene, slik at de kan fortelle hvordan de håndterte tidenes største sikkerhetstrussel mot landet vårt.

Et av spørsmålene som kommer til å bli stilt, er om USA kunne forhindret 11. september hvis de hadde tatt terrortruslene på alvor.

- Jeg kommer til å spørre hvorfor krigen mot al-Qaida ikke begynte etter terroraksjonene mot USAs ambassader i Afrika i 1998 og bombeaksjonen mot det krigsskipet «USS Cole» i Jemen, sier kommisjonsmedlem Bob Kerry til CNN.

I tillegg skal Bush sin tidligere terrorrådgiver, Richard Clarke, vitne i morgen. I går kom boka hans, «Against All Enemies», som inneholder krass kritikk av den amerikanske presidentens håndtering av al-Qaida før 11. september.

Også CIA-sjef George Tenet skal vitne i morgen.

MÅ SVARE: Colin Powell og Donald Rumsfeld må vitne foran kommisjonen.
MÅ SVARE: Tidligere utenriksminister Madeleine Albright og tidligere ambassadør Thomas Pickering møtte kommisjonen i dag