Knallhard kritikk av forsvarssjefen

I dag kommer kontroll-komitéens konklusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag vil Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite kvitere ut sin innstilling etter at de i over ett og et halvt år har gransket Forsvarets salg av en rekke marinefartøy til Nigeria, samt eksport av militære lastebiler til Eritrea og beltevogner til Sudan.

Innstillingen vil inneholde usedvanlig sterk kritikk av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Først og fremst retter kritikken seg mot at komiteen mener han ikke har skjønt alvoret i saken. Blant annet er sju krigsskip blitt solgt fra Forsvaret til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. På 2000-tallet organiserte han en rekke kidnappinger og kapringer av oljeinstallasjoner, før han i 2009 gjorde en avtale med regjeringen i Nigeria. Men nå er «Tompolo» igjen på kant med regjeringen, og er ettersøkt for massiv korrupsjon og beskyldes for å stå bak sprenginger av oljeinstallasjoner i januar.

Komitéen har holdt to høringer om saken - én i april 2015 og én i november samme året.

- Det var en alvorlig forskjell på første og andre høring. Under den første høringen var forsvarssjefen enig i at dette var alvorlig. I den andre høringen forsøkte han å bagatellisere salgene og si at det bare er «noen gamle holker». Vi synes dette er veldig alvorlig, sier Gunvor Eldegard (Ap).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer