Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallhard kritikk av politiets opptreden under skoleskyting der 17 personer ble drept: - Uakseptabelt

Både skoleledelsen og politiet får kritikk i fersk rapport.

SKOLESKYTING: Nicholas Cruz skjøt og drepte 17 mennesker på en videregående skole i Parkland, Florida i februar i år. Nylig ble en video fra det første avhøret med ham frigjort. Der forteller han blant annet om motivet bak skoleskytingen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14. februar i år ble Nikolas Cruz (19) pågrepet etter at han hadde skutt og drept 17 elever på den videregående skolen Marjory Stoneman Douglas High Schoopl i Parkland i USA.

Torsdag kom en foreløpig rapport fra Stoneman Douglas High School Public Safety Comission, som har fått ansvaret med å etterforske skoleskytingen.

De peker på en rekke forhold som førte til at masseskytingen ble så alvorlig som den ble. Noe av den hardeste kritikken blir rettet mot skolens egen sikkerhetsvakt, og noen av politibetjentene som rykket ut til skolen, skriver CNN.

Politimann sa opp

Det er for så vidt ikke overraskende at det rettes krass kritikk mot den 54 år gamle bevæpnede politimannen som var utstasjonert på skolen da Cruz åpnet ild inne på skolen.

Allerede kort tid etter skoleskytingen ble han kritisert for å ha unnlatt å gå inn i bygningen for å konfrontere gjerningsmannen, og han sa også opp etter først å ha blitt suspendert av den lokale sheriffen, Scott Israel.

- Han skulle gått inn og konfrontert drapsmannen. Drept drapsmannen. Politimannen gjorde ingenting mens gjerningsmannen var der inne i opp mot fire minutter, opplyste Israel under en pressekonferanse i februar.

Forsømte sin plikt

Også i den ferske rapporten får politibetjenten hard medfart. Rapporten slår fast at han «forsømte sin plikt» og «ikke handlet i henhold til sin trening og flyktet til en posisjon der han selv var trygg».

Rapporten slår også fast at politibetjenten instruerte andre politifolk om å holde seg borte fra bygningen mens skytingen pågikk.

«N.N var i posisjon til å engasjere Cruz og redusere skadeomfanget, men han valgte å ikke gjøre det», heter det i rapporten.

Politimannen slo heller ikke alarm, som han skulle gjort. Dager etter massakren ble det også offentliggjort videoopptak fra utsida av skolebygningen, som viste at politibetjenten tok oppstilling utenfor i stedet for å gå inn. Politibetjentens advokat opplyste at hans klient trodde skuddene kom utenfra.

GIKK IKKE INN: Overvåkningsbilder viser at politimannen valgte å ikke gå inn i skolebygningen da skytingen pågikk, men holdt seg på utsiden. Foto: Courtesy of the Broward County Sheriff's Office via AP / NTB scanpix
GIKK IKKE INN: Overvåkningsbilder viser at politimannen valgte å ikke gå inn i skolebygningen da skytingen pågikk, men holdt seg på utsiden. Foto: Courtesy of the Broward County Sheriff's Office via AP / NTB scanpix Vis mer

- Uakseptabelt

Heller ikke politibetjentene som rykket ut blir spart i rapporten. Ifølge rapporten viser videobilder og vitnebeskrivelser at flere av dem tok seg tid til å hente og ta på seg skuddsikre vester, i tillegg til å fjerne og erstatte annet utstyr mens skoleskytingen pågikk.

Rapporten slår fast at deres handlinger var «uakseptabel og i strid med godkjent protokoll, som sier at politibetjentene umiddelbart skulle ha gått mot skuddene for å konfrontere skytteren».

Andre politibetjenter skal ha ankommet på nordsiden av bygningen, og ble der selv om skytingen pågikk.

Rapporten trekker også fram en rekke andre faktorer de mente bidro til det katastrofale utfallet.

Åpen og ubemannet dør

Videoovervåkning på skolen var ikke bra nok, det var ikke høyttaleranlegg i gangene, noe gjorde at elever og studenter ikke kunne varsles og gis instruksjoner, og Cruz kunne ta seg inn på skolen via en «en åpen og ubemannet dør».

«Cruz utnyttet denne åpne og ubemannede døra og det er det som ga ham tilgang til skolebygningen. Denne åpne og ubemannede døra var en sikkerhetsbrist», heter det i rapporten, som er svært kritiske til at skoleledelsen oppgir mangel på personell som forklaringen til at døra var åpen.

«Uakseptabelt», lyder rapportens svar på skoleledernes forklaring.

Video av avhør

Nylig slapp også politiet en video av det første avhøret med gjerningsmannen. I avhøret svarer Cruz for det meste i korte setninger.

Avhøret, som påtalemyndigheten tidligere har offentliggjort en transkribert utgave av, inneholder informasjon om foreldrenes dødsfall, hans forkjærlighet for å drepe dyr, hans ekskjæreste, hans bror, våpen, selvmordsforsøk og spesielt «stemmen». En stemme i hodet hans skal ha dukket opp etter at hans far døde for rundt 15 år siden, men ble verre etter hans mor døde i november i fjor.

Når etterforskeren spør Cruz hva stemmen sier, svarer han:

- Brenn. Drep. Ødelegg, svarte Cruz.

- Brenn drep, ødelegg, hva?

- Hva som helst.

Etterforskeren som avhørte ham trodde ikke på ham.

- Jeg tror ikke det er noen stemme, sa etterforskeren.

Etter dette ba Cruz om advokat.

Avhøret av Cruz er viktig for gjerningsmannens advokater, dersom de vil bygge forsvaret på at han er utilregnelig, eller for å vise formildende omstendigheter hvis han skulle stå overfor dødsstraff.

Hans advokater har tidligere gitt uttrykk for at Cruz vil si seg skyldig i bytte mot en livstidsdom uten mulighet for prøveløslatelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!