Rødgrønne sonderinger

«Knallharde» klimakrav

Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møter svært offensive krav på oljepolitikken fra SV, ifølge Dagbladets opplysninger. Nå tar partiene pause over helgen før sonderingene fortsetter.

«REELLE OG KREVENDE»: Dagbladet får beskrevet sonderingene som «reelle og krevende». Her spiser Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (delvis skjult) middag på Hurdalsjøen Hotell. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
«REELLE OG KREVENDE»: Dagbladet får beskrevet sonderingene som «reelle og krevende». Her spiser Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (delvis skjult) middag på Hurdalsjøen Hotell. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSJØEN HOTELL (Dagbladet): - Nå er det helg, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fredag ettermiddag - langt mer mutt enn han var da han strålte og lo torsdag morgen.

De rødgrønne partitoppene er ikke i mål på Hurdalsjøen etter to dager med sonderinger, og det var en ordknapp makttrio som tar helgen fri til konfirmasjon og stortingsavslutninger.

- Vi begynte sonderinger i går, og det har vi hatt glede av. Gode samtaler. Og vi kommer til å fortsette de samtalene på mandag. Det er i grunnen budskapet, sa Støre da partilederne møtte pressen klokka 15 fredag.

Dagbladet er kjent med at Støres opprinnelige plan var at sonderingene skulle være ferdig i dag, og at de reelle forhandlingene skulle begynne mandag.

Slik gikk det imidlertid ikke.

- Det har vært bra stemning. Vi er oppstemt over det valgresultatet som var, og som gir oss en mulighet og et mandat. Og med det grunnlaget har vi gått gjennom viktige saker og vil fortsette med det på mandag, fortsatte Støre.

Betent om klima

Dagbladet avslørte allerede i vår hva Arbeiderpartiet så for seg kunne være en klimaseier for SV i eventuelle regjeringsforhandlinger. Det var at «nesten ingen» nye oljefelt ville bli åpnet.

Kompromisset ble blank avvist som oppsinn av Arbeiderpartiets ledelse, og SV har vært klare på at det langt ifra er godt nok.

Dagbladet har fått beskrevet SVs krav i sonderingene som «knallharde».

Det er to typer letelisenser som gis på norsk sokkel. Nye umodne områder tildeles i nummererte konsesjonsrunder. Her er det ifølge Dagbladets opplysninger store muligheter for å få en blank seier, men Dagbladet er kjent med - som vi skrev i går - at det ikke er godt nok for SV.

De andre tildelingene kommer i forhåndsdefinerte områder og kalles TFO-er. Det er her frukten henger lavest på sokkelen. Letingen pågår i nærheten av allerede utbygd infrastruktur, og investeringene krever lavere oljepris for å være lønnsome.

Urealistisk med full seier

Dagbladet erfarer at SV innser at det er urealistisk i forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet å få gjennomslag for full stopp i nye TFO-er, selv om det er deres primærpolitikk.

I valgkampen gikk MDG ut og utfordret SV på å stille ultimatum på «ingen ny oljeleting», men Lysbakken kontret med å si at da ville man aldri komme til forhandlingsbordet.

- Vi har hatt ei god arbeidsøkt. Når vi nå gjenopptar sonderingene til mandag, så er det fordi det er planlagt mange ting til helga. Vi har blant annet landsstyremøte i helga, så derfor må det bli sånn. Det er naturlig at vi møtes mandag og fortsetter. Men det har vært en god runde, sa Lysbakken da han forlot hotellet.

Lørdag morgen møtes SVs landsstyre. Lysbakken skal tale på møtet.

«Ikke greie på oljepolitikk»

I opptakten til sonderingene torsdag og fredag gikk Fellesforbundets Jørn Eggum - som også er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet - ut i Dagbladet og sa at «SV ikke har greie på oljepolitikk» og slo fast at SV ikke ville få noen gjennomslag.

Eggum viste til to ting:

  • SV har 13 mandater på Stortinget. Arbeiderpartiet (48) og Senterpartiet (28) har 76 til sammen. «Kjøttvekta» er enorm i fordel fortsatt full leteaktivitet på sokkelen.
  • Arbeiderpartiets oljepolitikk inneholder en rekke skjøre kompromisser mellom «klimaungdommen» i AUF og fagbevegelsen. Det å forhandle videre på kompromisset vil forrykke denne balansen.

TFO-slaget

SV avviser altså en seier i oljepolitikken som ikke berører TFO-er, men ifølge Dagbladets opplysninger mener man i SV at det fortsatt vil være mulig å dra i bremsen uten at man får til full stopp.

Helt siden 2005 har «oljeseieren» i regjeringsforhandlingene mellom henholdsvis Arbeiderpartiet og Høyre og miljøpartiene på begge sider vært å hindre oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Det kortet er nå spilt ut av Arbeiderpartiet allerede før sonderingene - og eventuelle forhandlinger - siden partiet i 2019 gikk inn for å droppe oljeaktivitet i de sårbare områdene.

Ifølge Dagbladets opplysninger er det uaktuelt for SV at vern av Barentshavet skal erstatte LoVeSe som seier. Det er i modne områder - TFO-ene - slaget står nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer