Knallharde krav og en advarsel

SV krever milliarder til sosiale reformer, store skatteøkninger, og betydelige gjennomslag på klima. Det er nå duket for rødgrønn dragkamp på kammerset på Stortinget. Støre kan glemme at SV skal kjempe for regjeringens valgløfter i forhandlingene, advarer SV-lederen.

STATSBUDSJETTET: Klokken 11.00 legger Audun Lysbakken fram SVs alternative budsjett sammen med partiets finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SV stiller i dag knallharde krav til Ap/Sp-regjeringen.

- Hva er egentlig det store prosjektet til regjeringen? Vårt alternative budsjett gir landet en tydelig rød og grønn retning, sier SV-leder Audun Lysbakken i dag, tilbake i medias søkelys etter noen ukers pappaperm.

Og han kommer med en advarsel til en regjering som fikk mye kritikk for å droppe viktige valgløfter i sitt første budsjett, blant annet tiltak fra egen 100-dagersplan. Disse kampsakene kommer ikke SV til å kreve gjennomslag for, forsikrer Lysbakken.

- Vi kommer ikke til å bruke tid i forhandlingene på å kjempe for politikk som regjeringen allerede har lovet i sin regjeringsplattform, sier Lysbakken.

Vil endre «grått og smått»

I sitt alternative budsjett, som partiet tar med seg inn i budsjettforhandlingene, er det særlig på sosial utjevning og klima at SV krever gjennomslag.

- Dette er for grått og for smått for Norge. Her er det noen nye tiltak, men ikke en ny retning for landet, slik SV vil, sa Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagbladet like etter at regjeringen presenterte sine endringer til statsbudsjettet for 2022.

I dag utdyper hun:

- Dette skal være en budsjett for de mange, ikke for de få.

Klimakamp

Budsjettet presenteres i dag, og det er klart at SV vil innføre en omstillingsavgift på 21 milliarder for olje- og gassnæringen.

- Vi skal øke de grønne satsingene med 40 milliarder, forklarer Kaski på pressekonferansen.

I tillegg vil SV øke CO2-avgiften med 50 prosent i 2022 fra dagens nivå på 590 kroner. Dette er ventet å bli en hard nøtt for regjeringen i forhandlingene.

- Det er et budsjett som vil vise hvordan vi får omstilt Norge i grønnere retning, samtidig som de økonomiske forskjellene reduseres. Som sørger for at alle får være med på det grønne skiftet, og som også lar oljedirektøren være med på klimadugnaden, sier Kaski.

Partiet legger videre til grunn at CO2-avgiften økes ytterligere i årene fram mot 2030.

Høyere skatter

I tillegg vil partiet øke formueskatten med 14,7 milliarder og inntektsskatten med 7,3 milliarder. Folk som tjener under 600.000 vil få skattekutt, mens de som tjener mer vil i snitt få økt skatt, hevder partiet.

SV vil også, som Dagbladet meldte, reversere kutt fra den forrige regjeringen med rundt 5 milliarder kroner.

Dette omfatter blant annet gjenoppretting av barnetillegget for uføre, kuttet i støtten til barnebriller, kuttet i skjermingstillegget til uføre, kuttet i stønad til bil, kuttet i tiltakspenger, reversere økning i egenandelstaket, samt å gjeninnføre feriepenger på dagpenger.

Sosiale reformer

I sitt alternative budsjett setter partiet også av 1,15 milliard kroner til tannhelse, og en milliard kroner til skolefritidsordningen (SFO). SV vil gjøre SFO gratis for alle skolebarn ett skoletrinn om gangen.

Partiet bruker også 500 millioner kroner ekstra for å forhindre kutt i kollektivtrafikken i norske fylker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer