Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallhardt fra Høyre: - Olemic har vår tillit nå, men han kan ikke ta den for gitt i april

Henrik Asheim mener likevel at Olemic Thommessen er en samlende stortingspresident som har gjort en god jobb.

IKKE INFORMERT: Stortingspresident Olemic Thommessen mener han ikke har fått den informasjonen han burde fått i forbindelse med Stortingets byggesak. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne / Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olemic Thommessen orienterte i dag Stortingets finanskomité og parlamentariske ledere om sin rolle i byggeskandalen på Løvebakken.

Etter det lukkede møtet, ytrer både SV, Senterpartiet og Ap krass kritikk mot stortingspresidenten.

Kan ikke garantere Olemics framtid

Finanskomiteens leder, Henrik Asheim (H), sier Thommessen fortsatt har tillit i sitt eget parti, men ikke nødvendigvis for alltid.

- Det er ikke jeg alene som bestemmer om han har Høyres tillit, men jeg mener han har partiets tillit. Akkurat nå er det slik at vi har fått en orientering, og så skal finanskomiteen gå grundig inn i saken og få stilt alle spørsmålene som er nødvendig. Jeg utelukker ikke flere møter med presidentskapet, sier Asheim og legger til:

- Han har vår tillit nå, men han kan ikke ta den for gitt i slutten av april.

- Hva har Thommessen gjort for å fortjene Høyres tillit?

- Han har blitt gjenvalgt som president og på mange måter gjort en veldig god jobb. Kritikken fra Riksrevisjonen før sommeren har Stortinget håndtert. Nå må vi få vite hva som har skjedd etter sommeren, svarer Asheim.

BØR TREKKE SEG: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at stortingspresident Olemic Thommessen bør trekke seg. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

- En samlende president

Det var historiske takter i Stortinget like etter valget i fjor, da det ble kampvotering om presidentvervet, etter venstresida ikke hadde tillit til Thommessen. Høyre-toppen fra Oppland vant til slutt fire nye år i presidentstolen med knappest mulig margin, og tre blanke stemmer.

Likevel omtaler Asheim partifellen som «en samlende» stortingspresident.

- Han ble gjenvalgt av en samlet borgerlig side mot Arbeiderpartiets kandidat, forklarer han.

Opposisjonen på Stortinget holder langt på vei Thommessen ansvarlig for budsjettsprekken ved byggeprosjektet på Løvebakken. Prosjektet er 1,2 milliarder over budsjett og mandag kveld beskrev Thommessen saken som «et mareritt».

Stortingets direktør, Ida Børresen, gikk på dagen etter forrige budsjettsprekk på 500 millioner.

Thommessen forsikret Stortinget 20. desember i fjor om at byggeprosjektet ikke så ut til å bli dyrere enn 1,8 mrd. Få uker senere, ble prosjektet 500 millioner kroner dyrere, og Olemic Thommessen har ikke klart å redegjøre for hva alle disse pengene går til, eller hvorfor prosjektet har gått på budsjettsprekk etter budsjettsprekk.

MÅ GÅ: Stortingspresident Olemic Thommessen må gå, mener SVs Audun Lysbakken. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Sparekniv

Etter møtet med Thommessen i dag, har heller ikke Asheim fått klarhet i hvorfor byggeprosjektet ble 500 millioner kroner dyrere på få uker.

- De pengene har gått mange forskjellige steder, det er ikke snakk om én regning på 500 millioner. Men jeg må si, når man ser oversikten nå, og de to store sprekkene, så er ikke dette tillitvekkende.

Thommessen foreslo i går sparetiltak for å dekke inn underskuddet: Ansettelsesstopp og utsettelse av nye byggeprosjekter. Det er bra, ifølge Asheim, men ikke tilstrekkelig.

- Det er veldig positivt, men nok for å dekke hele regningen vil det neppe være. Det er uansett viktig at Stortinget viser velgerne og skattebetalerne at vi kan ta noe av denne regningen selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!