Knallhardt oppgjør med Hareide

KrFU-leder Martine Tønnessen mener Knut Arild Hareide mistenkeliggjør og bruker hersketeknikk.

ANERKJENNE: - Knut Arild Hareide må snart kunne anerkjenne at flertallet på landsmøtet ønsket en ikke-sosialistisk regjering, sier KrFU-leder Martine Tønnessen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
ANERKJENNE: - Knut Arild Hareide må snart kunne anerkjenne at flertallet på landsmøtet ønsket en ikke-sosialistisk regjering, sier KrFU-leder Martine Tønnessen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen for ungdomspartilederens knallharde oppgjør med den nylig avgåtte KrF-lederen er hans uttalelser til Vårt Land under Drivkraft-konferansen.

«De som vektla sentrum og «tredje vei»-tenkningen tyngst landet på min side. Ble derimot den borgerlige identiteten og Civita-fraksjoneringen viktigst for deg, så landet du på den andre siden», uttalte Knut Arild Hareide.

Og understreket viktigheten av at ikke KrFs ideologiske skolering skjer i Civita:

«For skoleringen der ser ikke det kristendemokratiske perspektivet. De har en agenda som ikke er helt i tråd med KrFs.»

- Stempler halve KrF

Martine Tønnessen er opprørt over Hareides uttalelser. KrFU-lederen har veid for og imot, og er kommet til at hun må ta til motmæle.

- Knut Arild bruker ren hersketeknikk når han stempler halve KrF som Civita-fraksjonen. Han sier dermed at vi ikke klarer å tenke selv. Det er selvsagt helt feil. Knut Arild må snart kunne anerkjenne at flertallet på landsmøtet ønsket en ikke-sosialistisk regjering.

- Ingen av oss trengte hjelp fra Civita eller Kristin Clemet for å lande på det standpunktet, sier Martine Tønnessen.

- DISKRIMINERENDE: KrFu-leder Martine Tønnessen om hvorfor hun mener at abortloven trenger en endring. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

- Skaper større skille

KrFU-lederen mener Hareide bidrar til splittelse.

- Når Knut Arild påstår at vi er en fraksjon i partiet, skaper han et større skille enn nødvendig mellom de røde som tapte på landsmøtet og de blå som vant. Selv om vi landet ulikt på retningsvalget, er vi enige om politikken.

- Dersom Knut Arild har et ønske om å samle oss, burde han bruke tiden til å snakke om det som forener oss, og ikke stemple en halvpart som mindre interesserte i det beste for KrF. Knut Arild må være seg bevisst at han fortsatt har mye uformell makt, sier Tønnessen.

- Sårende

Hun kjenner ikke til at Civita har stått for ideologisk skolering av unge KrFU’ere.

- Knut Arild gir i Vårt Land et inntrykk av at KrFU-lederne har latt Civita legge premisser for vår politikkutvikling og skoleringen av medlemmene våre. Det er feil, og ikke minst sårende. Knut Arild mistenkeliggjør mine intensjoner og ledelse av organisasjonen, sier Martine Tønnessen.

Hun forteller at hun reagerer sterkt på at Hareide hevder at det er en Civita-fraksjon i KrF.

- Knut Arild tegner dermed et bilde av et A-lag og et B-lag i partiet, der sånne som meg ikke egentlig hører hjemme i KrF, eller vil det beste for partiet. Jeg er KrF’er av hele mitt hjerte, og har landet på at vi vil få mest igjen for å samarbeide med Solberg-regjeringen.

- Jeg mener Granavolden-plattformen beviser at vi gjør det, men hovedsakelig savner jeg en forståelse fra Knut Arild på at også vi som ikke fulgte hans syn i samarbeidsspørsmålet har rene intensjoner, sier Martine Tønnessen.

- Ikke lugubert

KrFU-lederen opplyser at ungdomspartiet deltar på møter i Civita på lik linje med Agenda, fordi begge tenketankene byr på muligheten til å diskutere politikk på tvers av partiene.

- Det virker som om Knut Arild tror det foregår mye lugubert på de møtene. Det gjør det overhodet ikke, verken hos Civita eller hos Agenda. Noe av det jeg setter mest pris på i møtene i tankesmiene er den fordomsfrie debatten, der det ikke er om å gjøre å vinne, sier hun.

- Er det noe vi har vært opptatt av i KrFU, er det at medlemmene våre skal få ulike impulser, god skolering og ideologisk forståelse. Som Knut Arild selv påpeker har ikke denne bevisstheten vært like god i KrF, så han er velkommen til å lære av oss. Erik Lunde, som i likhet med Knut Arild landet på rød side, har lagt premissene og stått for ideologiskolering i KrFU, opplyser Martine Tønnessen.

Med Bibelen i hånd

- Jeg skjønner at det kan være fristende for Knut Arild å lete etter en grunn til at han tapte. Men han bør ta inn over seg at KrF har et ungdomsparti som er godt skolert, og som har stor forståelse for forskjellen mellom politikk og religion, sier KrFU-lederen.

Og legger til:

- Du vil i veldig liten grad finne KrFU’ere som går på talerstolen og argumenterer med Bibelen i hånden. Man er svært bevisst forskjellen på religion og politikk, fordi man har den ideologiske skoleringen.

- Der har KrF mye å gå på, sier Martine Tønnessen.

Rødt eller blått

Hun poengterer at man kan lande både på samarbeid til venstre- og høyresiden og fremdeles være tro mot den kristendemokratiske ideologien.

- KrFUere er godt skolerte og landet på forskjellig standpunkt i spørsmålet om retningsvalg, selv om det er «røde» Erik Lunde som har skolert oss.

- I KrFU har vi forsøkt å løfte den ideologiske skoleringen. Til forrige landsmøte, i 2017, ble KrFU nedstemt på vårt forslag om å ta opp KrFs ideologi til debatt hvert fjerde år, slik at det ikke forsvinner i programarbeidet og debatten der. Vi mente det ville være bevisstgjørende og at det ville legge til rett for viktig ideologisk debatt i partiet, sier Martine Tønnessen.

Hareide: - Stiller meg spørrende

Knut Arild Hareide skriver i en mail til Dagbladet at han aldri har kritisert KrFU eller Martine Tønnessen.

- Jeg stiller meg derfor spørrende til de mange påstander Tønnesen kommer med. Jeg tror vi nå alle bør bidra til samling om partiet og oppmerksomhet om partiets gode politikk. Når det gjelder idelogisk skolering, har jeg tatt selvkritikk på at vi burde gjort dette mer i KrF, opplyser Knut Arild Hareide.

- Jeg valgte å svare på Kristin Clemets og Civitas angrep på meg i et intervju i Vårt Land. Som politisk redaktør Kato Nykvist i Nationen helt riktig påpekte «var det neppe seminarvirksomheten til Civita Hareide siktet til. Han mener Civita har en klar agenda der borgerlig samarbeid både er mål nummer en, to og tre.». Civita er sin fulle rett til å ha sin agenda, skriver Hareide.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer