Knallhardt press

Frankrike er ikke lenger USAs allierte, sier Bush-medarbeider. Presset på NATO-landene trappes brutalt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå gjelder det å utvikle en strategi for å demme opp for vår tidligere allierte. Ellers er det slutten på NATO-alliansen, truer Richard Perle. Han leder rådgivningsgruppa for politiske beslutninger i forsvarsdepartementet og var statssekretær i Pentagon under Ronald Reagan.

Perle er blant Bush-administrasjonens fremste hauker og sammen med viseforsvarsminister Paul Wolfowich hovedarkitekt bak planen om å styrte Saddam Hussein med militærmakt.

På et seminar i Washington i går avfeide Perle Tysklands beslutning om å nekte støtte til enhver militæraksjon som et avvik fra en «diskreditert statsminister». Men veteran-hauken mente Frankrikes holdning er langt farligere og mer alvorlig.

- Frankrike er ikke lenger den allierte landet en gang var, sa Perle. Han anklaget president Jacques Chirac for å tro i dypet av sin sjel at Saddam Hussein er bedre enn enhver mulig etterfølger.

Kaldkrigstale

Når forsvarsrådgiveren bruker begrepet «contain» (demme opp) om hvordan Frankrike skal behandles, er det mildt sagt uvanlig. Oppdemming er også navnet på strategien USA fulgte for å holde Sovjetunionen i sjakk under den kalde krigen.

Perle har ikke offisiell status i Bush-administrasjonen. Men som Pentagons fremste sivile rådgiver veier hans ord tungt.

Samtidig blir de lagt merke til i utlandet. Den uforsonlige omtalen av Frankrikes holdninger kan derfor forstås som en advarsel. Ikke bare til Paris, men også til andre europeiske hovedsteder der regjeringene tviler på klokskapen i USAs Irak-politikk.Perles bemerkninger ifølge nyhetsbyrået UPI

<B>LEGGER PRESS: Richard Perle legger presset på Frankrike.