Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallhardt ut mot DnB

DnBs håndtering av Storebrand-saken har vært belastende for banken, både i Norge og internasjonalt. Dette mener Folketrygdfondets leder Tore Lindholt. På et møte i DnBs representantskap tirsdag denne uka gikk han åpent ut med sin kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norvik: - Styrets ansvar

DnB har også overdrevet fordelene ved å slå sammen DnB og Storebrand, mener Lindholt.

Dette er stikk i strid med hva det politiske Norge signaliserte da saken sto på som verst i sommer.

Lindholt er medlem av representantskapet i DnB. Han bekrefter overfor Dagbladet at han tok opp saken på møtet, men avviser at han kom med direkte kritikk av konsernsjef Svein Aaser eller andre i DnB-ledelsen.

- Jeg påpekte at det som skjedde i forbindelse med Storebrand-saken, har vært belastende for DnB, sier Lindholt til Dagbladet.

Lite å vinne

Det finske konsernet Sampo måtte gi tapt for DnBs blokkering tidligere i høst, etter at finnene i månedsvis hadde kjempet for å overta Storebrand. Mens så å si alle Storebrand-aksjonærene sa ja til Sampos tilbud på 75 kroner pr. aksje - Folketrygdfondet inkludert - kjøpte DnB flere aksjer i Storebrand for å stenge finnene ute. Samtidig lanserte banken et forslag til fusjon av Storebrand og DnB. For dette har DnB måttet tåle mye kjeft og dårlig reklame. Staten er største aksjonær i DnB.

- Du skal ha kritisert Svein Aaser i skarpe ordelag på dette møtet?

- Jeg holdt meg til sak. Jeg kom overhodet ikke med noen personkritikk, og brukte ikke sterke uttrykk. Jeg har gjort min jobb, som Aaser har gjort sin, sier Lindholt til Dagbladet.

Et av DnBs viktigste argumenter for å blokkere Sampo var at en fusjon DnB- Storebrand ville gi store synergier - økonomiske gevinster - som en følge av at virksomhetene ble slått sammen.

Dette argumentet kjøper ikke Lindholt:

- Etter våre vurderinger var det man kaller fusjonssynergiene som DnB presenterte vesentlig for optimistiske, sier Lindholt.

Lot seg ikke presse

Hele det politiske Norge vendte tommelen ned for Sampo-oppkjøpet da saken dominerte alle medier i sommer. Blant kritikerne var nåværende finansminister Per-Kristian Foss. Ifølge daværende finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ville det være av vital norsk interesse at Storebrand forble et norsk selskap.

Han reagerte på Sampos oppkjøpstilbud med nærmest å instruere Folketrygdfondet.

Uttalelsene hans ble tolket som en uformell, men klar instruks til Folketrygdfondet om å blokkere for oppkjøpet. Det gjorde ikke fondet.

Nå har fondets leder Tore Lindholt i minst like klare ordelag fortalt at han mener politikerne tok feil.

Hele Norges coronakart