Knallmåling for Frp

Og de er hjemmesitternes førstevalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensens parti er den store vinneren av VGs ferske meningsmåling. Partiet går fram 1,9 prosentpoeng på målingen i dag.

Frp er dermed størst med 29,7 prosent og ville fått 51 mandater på Stortinget dersom målingen var resultatet ved et stortingsvalg. Arbeiderpartiet går tilbake 1 prosentpoeng til 25,7 prosent, mens Høyre stiger 1,5 prosentpoeng og får støtte fra 20,7 prosent av de spurte.

Høyre og Frp ville dermed hatt flertall sammen på Stortinget med totalt 87 mandater.

- Det viser den trenden vi har sett på mange målinger: At det er fullt mulig for Høyre og Frp å få flertall sammen, og jeg håper vi klarer å omsette det på en fornuftig måte slik at vi kan få til et skifte. Men det er lenge til valget og målingene kommer til å gå opp og ned, minner Frp-formann Siv Jensen om.

Rødgrønne problemer

Både KrF (-0,5 til 6,5), Venstre (-0,9 til 5,5), Senterpartiet (-0,5 til 4,5) og Rødt (-0,3 til 1,8) går tilbake på målingen, mens SV endelig går noe fram, men ikke mer enn 0,5 prosentpoeng til beskjedne 5,5 prosent.

En annen sammenstilling av målinger gjort for Dagens Næringsliv viser først og fremst trøbbel for den rødgrønne regjeringen.

Det er valgforsker Bernt Aardal som har regnet seg fram til en lite oppløftende mandatfordeling for de rødgrønne partiene, basert på gjennomsnittsresultatet fra åtte ulike målinger i juni:

VINNER TERRENG: Frp får i dag både en god meningsmåling og beskjed om at hjemmesitterne i stor grad støtter dem. Her spiser partiets formann Siv Jensen kake på partiets pressekonferanse i forrige uke, som oppsummerte stortingssesjonen og det politiske arbeidet i første halvdel av 2008. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
VINNER TERRENG: Frp får i dag både en god meningsmåling og beskjed om at hjemmesitterne i stor grad støtter dem. Her spiser partiets formann Siv Jensen kake på partiets pressekonferanse i forrige uke, som oppsummerte stortingssesjonen og det politiske arbeidet i første halvdel av 2008. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

Ved stortingsvalget i 2005 fikk Ap, SV og Sp til sammen 87 mandater, mens de ville fått skarve 67 i dag. Verst er det for Ap som ville mistet 14 representanter, skriver Dagens Næringsliv.

De tre regjeringspartiene får i snitt 38,1 prosent av stemmene i de åtte junimålingene, mot 47,9 ved valget i 2005, melder NTB.

Hjemmesitterne for Frp

Lite tyder på at de rødgrønne får mest hjelp fra de som ikke stemte ved forrige valg heller. Partiet som lokker flest velgere opp fra sofaen er nemlig Frp, ifølge en beregning fra Aftenposten.

Hele 1.385.000 stemmeberettigede velgere droppet å avgi sin stemme ved lokalvalget i fjor høst. Velgeroppslutningen var bare rundt 60 prosent, mot om lag 80 prosent ved stortingsvalget. Slaget ved stortingsvalget i 2009 kommer trolig til å stå om nettopp hjemmesitterne, og Aftenpostens velgerpanel viser nå at hele 317.000 fra denne gruppen vil stemme på Siv Jensens parti, ifølge NTB.

Som nummer to kommer Arbeiderpartiet som får stemmer fra 218.000 av fjorårets sofavelgere, mens 155.000 hopper ned fra gjerdet for å gi sin stemme til Høyre.

Knallmåling for Frp