Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallmåling for Obama

Leder klart over Clinton i California, viser de siste tallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/USA (Dagbladet.no): Endelig er den her. Dagen som presidentkandidatene og deres valgkampstab har jobbet dag og natt for de siste ukene.

I dag skal det avholdes nominasjonsvalg i 24 stater og det skal kjempes om nærmere 3000 delegater.

Ifølge en fersk undersøkelse utført av Reuters / C-SPAN / Zogby, har Obama fått et klart forsprang på Hillary Clinton på demokratenes side.

Liker budskapet

Meningsmålingen som ble utført søndag og mandag, og viser at Obama kan ende opp med 49 prosent av stemmene i California, mens Hillary Clinton på denne målingen ligger an til en oppslutning på 36 prosent.

Også et gjennomsnittsresultat av de siste meningsmålingene viser at Obama leder i California (se faktaboks).

Svein Melby, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, tror Obamas forsprang skyldes at han er blitt mer kjent blant folk.

- Han har vært et ukjent blad for mange. Hillary Clinton har jevnt over ledet i de statene det ikke har blitt drevet valgkamp. Men de siste ukene har folk blitt kjent med Obama som politiker og de har likt hans budskap, sier han.

LANG NATTS FERD: Kandidatene kan godt tape i en stat, men likevel sikre seg flest delegater til den endelige nominasjonen.
LANG NATTS FERD: Kandidatene kan godt tape i en stat, men likevel sikre seg flest delegater til den endelige nominasjonen. Vis mer

Amerikansk politikk har de siste årene vært preget av splittelse, men Obama har i valgkampen snakket varmt om å løfte i flokk på tvers av partitilhørighet.

- Det er klart at Obama nå vinner terreng i California, sier John Zogby, meningsmålings- medarbeider til nyhetsbyrået Reuters.

Selv om kandidatene har reist på kryss og tvers av landet i oppkjøringen til det som så og si er et nasjonalt valg, er det delstaten California som Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain og Mitt Romney drømmer om å vinne.


California Love

Både Barack Obama, kona Michelle og Hillary Clinton har brukt mye valgkampressurser på California. Fornuftig nok siden California alene står for mer enn en femtedel av de demokratiske delegatene som skal nominere partiets presidentkandidat i august. For republikanernes del står det om 173 delegater.

I tillegg til ledelsen i California, viser undersøkelsen at Obama ligger et lite steg foran fru Clinton i Missouri, som gir 88 delegater.

Clinton kan på sin side trøste seg med at det ser ut til hun trekker det lengste strået i New Jersey med 127 delegater. I den ferske undersøkelsen fikk hun 46 prosent av de demokratiske stemmene her, menes Obama måtte nøye seg med 41 prosent.

I Hillarys hjemstat New York forventes det at hun vil vinne med klar margin. Likevel kan distrikter som Harlem, med en stor afroamerikanske befolkning, gi Barack Obama god delegatutelling.

image: Knallmåling for Obama

Men med demokratenes kompliserte, proporsjonale valgsystem kan det bli en lang natts ferd mot kåringen av den egentlige vinneren. En av kandidatene kan godt tape en stat, men likevel sikre seg flest delegater til den endelige nominasjonen. Mest sannsynlig vil derfor feiden fortsette mellom Obama og Hillary selv etter nattens valgtriller.

Republikanerne har i åtte av Supertirsdag-statene et valgsystem som gjør at vinneren tar med seg alle delegatene. Derfor vil vi trolig være langt nærmere et svar på hvem som blir republikanernes presidentkandidat i morgen tidlig norsk tid.

Moro for McCain

I kappløpet på den republikanske siden, leder Mitt Romney over John McCain i California med 40 prosent av de republikanske stemmene, ifølge undersøkelse. McCain må nøye seg med 30 prosents oppslutning her, men rollene er byttet om i New York og New Jersey. Her leder krigshelten fra Arizona.

Både Romney og McCain endret valgkamp-planen i siste liten, slik at de kunne fly til California like før valget braket løs i dag.

En seier i California er spesielt viktig for Romney, så må demme opp for den store oppslutningen McCain har i andre stater.

Men det kan se tøft ut. Ifølge undersøkelsen leder McCain med 26 prosent oppslutning i New York, 29 prosents oppslutning i New Jersey og med 34 prosent i Missouri. Her ligger Mike Huckabee på andreplass, mens Romney er tredjemann med en oppslutning på 25 prosent.

- Det ser ut til å bli en stor dag for McCain, men Romney holder stand i California, sier Zogby til Reuters. 

VALGKAMP-KAKER</B>:Amerikanere i London har kommet sammen for å følge valget. Da hører selvsagt kaker til.
<B>KOMPLISERT SYSTEM</B>: Dette huset i Chicago ble brukt som stemme-stasjon under dagens valg.
STEMTE I DAG</B>: Hillary Clinton stemte selv i dag ved Douglas Grafflin Elementary School i New York.
SMÅ SOM STORE</B>: Isabelle Ramage (nederst i bildet) fra Boston, Massachusetts, var i går med på Obamas siste innspurt foran dagens viktige valg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media