Knallsol i nord

Men i Sør-Norge bør du ha både badebukse og paraply i veska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk lesernes sommerbilder og send inn dine egne på Dagbladets sommerside.

(Dagbladet.no): I går ble 90 personer brakt til sykehus etter det dramatiske lynnedslaget i Åsnes i Hedmark. De siste ukene har det vært flere kraftige tordenvær i Sør-Norge med opptil 24.000 nedslag i døgnet.

Nå ser det ut til at folk kan slappe av og slippe å bekymre seg for tordenvær med det første.

Ned mot 20 grader

- Vi får lyn og torden når det er varmt og fuktig vær og det blir det lite av framover. Nord-Norge har det beste været nå og vil kunne glede seg over sol de nærmeste dagene, men temperaturene kryper ikke over 20 grader. Fra helga av blir det mer ustabilt også i nord, sier vakthavende meteorolog Stig Arild Fagerli hos Storm Weather Center.

I Sør-Norge må man være forberedt på skiftende vær med mye byger, men også fine dager med sol den nærmeste uka. I morgen blir en god dag på Østlandet.

- Temperaturen vil falle ned mot 20 grader, litt kjøligere enn det været vi rakk å bli vant til. Det blir en god del bygeaktivitet denne uka, selv om det ser ut til å lette litt i helga. Vi vil også få enkelte dager med mye sol i Sør-Norge, sier Fagerli til Dagbladet.no.

Vestlandet og Agder vil få mer regnbyger, men neppe mye tordenvær siden temperaturene er lavere. Og meteorologen kan ikke love mer tropesommer med det første.

BARSKING: Håkon Pedersen (28) tok årets første bad i Telegrafbukta i juni. - Det blir iallfall ikke flere bad i dag, for nå må jeg få tilbake følelsen i kroppen, sa han til Dagbladet. Foto: Ingun A. Mæhlum
BARSKING: Håkon Pedersen (28) tok årets første bad i Telegrafbukta i juni. - Det blir iallfall ikke flere bad i dag, for nå må jeg få tilbake følelsen i kroppen, sa han til Dagbladet. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

- Jeg kan ikke se noen store høyttrykk på vei inn mot Sør-Norge med første, så det vil nok være ustabilt vær en god stund framover, sier Fagerli.

• Sjekk hvordan været blir der du bor.

160.000 nedslag i år

Frank Dahlsett, forsker ved Sintef Energiforskning talte i går opp at det har vært omtrent 160.000 lynnedslag så langt i år.


- Det er rundt 120.000 lynnedslag i løpet av et middelår så det er vanskelig å si om 2008 har hatt spesielt mye tordenvær. Det er juli og august som er de store månedene for lynnedslag så det er ikke over ennå, sier han til Dagbladet.no.

2003 var rekordår med hele 230.000 lynnedslag.

At lynet slo ned ved Åsnes i går er ikke overraskende. Det er sørlige del av Hedmark som har den høyeste lyntettheten i Norge, forteller Dahlsett.

På Sintefs hjemmeside kan du se oversikten over lynnedslag i Skandinavia de siste døgnene.

Knallsol i nord
LENGST NORD: Vakker natt på Nordkapp.
SOLNEDGANG: Bildet er tatt i Vingsand.
KVELDSSTEMNING: Vakker kveld på Kjerringøy.