Knallutsikter for Europa og Norge

Det CitiGroup-økonomene for kort tid siden regnet som mulige oppsideoverraskelser, er langt på vei realisert. Det kan forsterke vekstoppgangen i Europa.

TRUSSEL:  Gjennom 2017 vil det vise seg at tidligere politiske
&nbsp;<span style="background-color: initial;">farer ikke var så alvorlige, men om Marine Le Pen vinner det franske&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">valget, vil det ramme europeisk økonomi hardt, tror Citi.. (AP Photo/Michael Probst)</span>
TRUSSEL:  Gjennom 2017 vil det vise seg at tidligere politiske  farer ikke var så alvorlige, men om Marine Le Pen vinner det franske valget, vil det ramme europeisk økonomi hardt, tror Citi.. (AP Photo/Michael Probst)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Finansavisen): Mandag publiserte Citi Research en ny strategirapport for de europeiske markedene. Den er breddfull av optimistiske toner.

Fra tilsvarende rapporter i fjor høst, er endringene mange og tydelige, spesielt for Europa. Citi-økonomene viser til hvordan PMI-er og andre tillits- og forventningsindikatorer er klart høyere. Dessuten ser omslagene i industrialiserte land ut til å være synkrone, og i positiv retning.

Det Citi tidligere regnet som oppsidemuligheter er på kort tid blitt «base case», heter det i rapporten.

I sin rene makrorapport for Europa nylig, hevet Citi vekstanslagene for Europa og eurosonen. Så er spørs-målet om bedre vekstutsikter kan endre risikoholdningen i markedene, og det tror Citi.

Høyere inntjening

«Et skifte fra risikoholdning til vekstholdning kan styrke vekst-

bildet i post-2009-markedene de neste årene,» heter det i strateginotatet.

Citi ser også klare tegn til sterkere kredittdynamikk, og det i alle eurosonelandene.

Til tross for åpenbare politiske faresignaler, er inntjeningsestimater revidert opp globalt og i Europa, hvor energi- og finanssektorene leder an.

«BNP og EPS-vekst (inntjening pr. aksje) ser ut til å være på sterkere trend med nylige oppgraderinger for begge mål i Europa,» skriver Citi.

For Europa ser Citi tosifret prosentvekst i inntjeningen som godt innen rekkevidde, men Citi mener at investorer ennå ikke tror på

bedringen. Først mot slutten av året, når oppfatningen av politisk risiko har endret seg og både BNP og EPS har levert, kommer investorene for alvor tilbake.

Hele dette resonnementet hviler imidlertid på at Marine Le Pen ikke vinner det franske presidentvalget.

Selv opererer Citi med et anslag om 15 prosent avkastning for Stoxx i 2017.

Mindre nedside

Norge topper listen over inntjeningsestimater for 2017, med en ventet bedring på 36,2 prosent.

Ikke bare er flere av tidligere oppsidemuligheter nå i ferd med å bli realisert. Citi mener at flere vesentlige nedsidefaktorer er i ferd med å svekkes. For eksempel er betalingsbalansen i en rekke fremvoksende økonomier i ferd med å bedres, og frykten for nye sjokk i råvaremarkedene er redusert.

For Europa betyr det også mye at bankenes risikosituasjon er klart mindre dramatisk, mener Citi.

Strategien

Citis strategiråd oppsummeres i «5D»:

«Europeiske investorer bør fokusere på Delta, Delivery og De-equisation (for eksempel kjøp av egne aksjer, red. anm.), samtidig som de hedger Donald og Dollar».

De største gjenværende skyene på himmelen er om dollaren blir for sterk og faren for en Le Pen-sier og annen politisk risiko.