Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knallvær i hele Norge

Det ser ut til at de aller fleste nordmenn vil kunne oppleve over 20 grader i pinsehelga. Enkelte dager kan det bli varmere i Oslo enn flere steder i Sør-Europa. Og lavtrykket har ikke sjans til å komme til Norge, sier meteorolog Kristian Gislefoss.

VARME: Det ser ut til at de aller fleste nordmenn vil kunne oppleve over 20 grader i pinsehelga. H er fra Sørenga i Oslo sommeren 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Video: Twitter / Meteorologene. Vis mer

Til uka er det mulig at nesten hele Norge vil oppleve over 20 grader, opplyser vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss til Dagbladet. Særlig varsles det om finvær i pinsehelga.

På Østlandet og Vestlandet er det muligheter for opptil 25 grader. Mens i Trøndelag og enkelte steder i Nord-Norge vil man også kunne oppleve temperaturer over 20 grader. Gislefoss åpner til og med for at det er muligheter for 20 grader i Kirkenes.

- Det kan gå mot en utrolig fin pinse. Utover uka blir det så å si finvær over hele landet til forskjellige tidspunkter. Det er nok grunn til å finne fram både solkremen og shortsen, sier Gislefoss til Dagbladet.

Oslo og Vestlandet

Fra og med mandag meldes det over 20 grader i Oslo, og i pinsehelga er det gode sjanser for at det blir omkring 25 grader, ifølge meteorologen. Gislefoss forteller at det ser ut til å bli jevn stigning utover uka, og at den foreløpige temperaturtoppen i Oslo kommer til helga.

Når vi 30 grader på Østlandet? spør meteorologene seg.

- Det blir også varmt på Vestlandet, sier Gislefoss.

Det ser ut til å bli finvær mandag, før det kan komme litt nedbør tirsdag og onsdag. Men fra torsdag og fredag og utover, ser det ut til å bli kjempefint vær, ifølge Gislefoss.

- Det blir nok varmere på østsiden av fjellet, men det ser ut til at også Vestlandet kan få 25 grader dersom de er heldige.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Trøndelag og Nord-Norge

I Trøndelag ser man litt av de samme tendensene som på Vestlandet. Gislefoss sier nemlig at været ser ut til å bli ustabilt i starten av uka, men at det drar seg til mot helga. Også der vil man sannsynligvis kunne oppleve over 20 grader.

- Nord-Norge er inne i en veldig fin periode med finvær og midnattssol, og det vil fortsette.

Men onsdag til fredag ser det ut til å bli litt mer skyer og regn. Deretter vil temperaturene stige, og skape gode muligheter for finvær i pinsehelga. Gislefoss anslår at temperaturene vil ligge på omkring 15 til 18 grader, men enkelte steder i Nord-Norge vil man kunne nærme seg 20 grader.

Til og med på Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark er det muligheter for at sommeren kommer for fullt.

- Også i Kirkenes ser det veldig lovende ut. Her kan det bli 20 grader andre pinsedag.

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Høytrykk over Skandinavia

Årsaken til alt dette finværet, er et høytrykk som legger seg over Skandinavia. Først vil det legge seg over Sør-Norge, så beveger det seg til Midt-Sverige og legger seg over Finland på pinseaften.

- Det er en ypperlig plassering, for da er vi innenfor høytrykket hele gjengen, sier meteorologen.

Og finværet kan bli varig.

- Samtidig ser vi lavtrykk i Atlanterhvadet, som går i en veldig vestlig bane. Når det skjer, så har det ikke sjans til å komme til Norge på grunn av høytrykkene.

Konkurrerer med Sør-Europa

Såpass varmt blir det, at temperaturene i Oslo ser ut til å kunne konkurrere med temperaturene flere steder i Sør-Europa.

- Særlig kan vi få høyere temperaturer enn Balkan og Italia. Det blir nok varmere i Roma enn de aller fleste steder i Norge. Men Oslo kan nok konkurrere flere steder i Sør-Europa enkelte dager.

Men Oslo er ikke helt på nivå med Madrid ennå, hvor det vil være over 30 grader flere dager til uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!