Knallvær i sør - kuling og plaskregn i nord

Slik blir været de nærmeste dagene.

SOMMERTEMPERATURER:  Torsdag vil bli like varm som den varmeste dagen i april, da dette bildet ble tatt. Her er Lars Tynes på vei opp av sjøen ved Huk sammen med kameraten  Eivind Kumle Berg  ( t.v.). Badetemperaturene er kanskje ikke for alle. For øyeblikket ligger de på mellom 10 og 12 grader i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOMMERTEMPERATURER: Torsdag vil bli like varm som den varmeste dagen i april, da dette bildet ble tatt. Her er Lars Tynes på vei opp av sjøen ved Huk sammen med kameraten Eivind Kumle Berg ( t.v.). Badetemperaturene er kanskje ikke for alle. For øyeblikket ligger de på mellom 10 og 12 grader i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter den kaldeste maimåneden på ti år, kan sør- og østlendinger glede seg over sommertemperaturer.

- På det sørlige Østlandet og i deler av Telemark og Aust-Agder kan temperaturen komme opp mot 20 grader i dag, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Wallø til Dagbladet.

Det fine været holder seg inn mot helga.  

- Været i morgen vil likne mye på været i dag. Torsdag ser ut til å bli en varmeste dagen for Østlandet og Sørlandet. I Oslo kan det bli 23 grader på det varmeste, sier Wallø.

- Noen steder på kysten, hvor det er solgangsbris, vil det ikke bli over 20 grader. Det blir varmest litt inn fra kysten, sier Wallø.

Regn og kuling Vær-Norge er imidlertid preget av store kontraster: I nord blir det regn og kuling de kommende dagene. Særlig ille kan det bli i Nordland, hvor det er ventet mellom 30 og 50 millimeter nedbør det kommende døgnet.

Meteorologisk institutt har utstedt obs-varsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten på grunn av de store nedbørsmengdene.

- Troms får også en god del regn, og Finnmark får regn i perioder. På kyststrekningen fra Ålesund og nordover til Tromsø vil det blåse kuling, sier Wallø.

Regnværet trekker nedover Regnværet trekker seg etter hvert nedover mot Møre og Romsdal og Trøndelag. Fra onsdag til fredag er det ventet lokalt mye nedbør i Nordfjord, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

Til sammen kan det komme om lag 100 millimeter nedbør i løpet av tre døgn.

- Vestlandet sør for Stad blir det oppholdsvær og en del skyer. Det blir generelt bedre jo lenger sør man kommer i landet, sier Wallø.

Temperaturen vil ligge på mellom 7 og 10 grader i Nord-Norge, mens det på Vestlandet er ventet mellom 10 og 12 grader de nærmeste dagene.

- Været vil holde seg stabilt torsdag. Det blir regnbyger nord for Bergen og nordover til Nord-Norge, sier Wallø.

Kjøligere i helga Årsaken til de store værforskjellene er at det er vestlige vinder, og fjellet beskytter mot vinden her i sør.

- Det er også et lavtrykk som ligger i norskehavet, mens vi i sør ligger nærmere et høytrykk, sier Wallø.

Bor du på Sør- eller Østlandet er det bare å nyte været de kommende dagene. Det er nemlig ventet at temperaturene vil synke mellom fem og sju grader i helga. 

- Det kommer også inn et mindre lavtrykk fra sør som kan gi noe nedbør i perioder, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet.