KNALLVALG: Raymond Johansen ankommer Ap's valgvake på Youngstorget. Arbeiderpartiet har gjort et knallvalg, og det ligger blant annet an til maktskifte i hovedstaden.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KNALLVALG: Raymond Johansen ankommer Ap's valgvake på Youngstorget. Arbeiderpartiet har gjort et knallvalg, og det ligger blant annet an til maktskifte i hovedstaden. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Knallvalg for Arbeiderpartiet i byene - Høyre slaktes

Store utslag i byene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Oppdatert 23.00

(Dagbladet): Landsoversikten og foreløpig opptalte stemmer viser at Miljøpartiet de grønne og Arbeiderpartiet ligger an til å bli valgets vinnere.

Valgets taper er Høyre. I flere byer ligger statsminister Erna Solbergs parti an til å tape makta.

I skrivende stund ligger Ap an til 34,1 prosent oppslutning på landsbasis, en framgang på 2,4 prosentpoeng fra for fire år siden.

- Dermed ligger det an til å bli bedre oppslutning om Ap enn noen hadde antatt. Ingen av meningsmålingene i august og september har spådd høyere enn 31,8 prosent på Jonas Gahr Støres parti, sier valgforsker og professor i statsvitenskap Tor Bjørklund til Dagbladet. 

Foreløpig opptalte stemmer viser at Høyre går tilbake 7,0 prosentpoeng nasjonalt.

Opptalte stemmer gir MDG 4,1 prosent av stemmene på landsbasis. En voldsom framgang på 3,2 prosentpoeng.

• Du kan sjekke resultatene på Dagbladets egne resultatsider

Maktskifte i Oslo? De foreløpige tallene for Oslo viser at MDG havner på vippen. Dersom de velger å støtte venstresida etter forhandlinger, blir maktskifte etter 18 år med borgerlig styre. Høyre, med ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland, går foreløpig tilbake 5,0 prosentpoeng til 30,5 prosent.

Sent mandag kveld bekreftet MDGs talsperson Rasmus Hanson at de åpner for forhandlinger med Høyre i hovedstaden.

Ap og byrådslederkandidat Raymond Johansen får også en liten tilbakegang på 0,1 prosentpoeng, men har likevel betydelige 33,1 prosent oppslutning.

MDG har nå 8,9 prosent oppslutning en framgang på 6,4 prosentpoeng og er i skrivende stund inne med fem mandater. Venstre går tilbake 2,7 prosentpoeng og mister to plasser.

Høyre raser i Ernas hjemby I Erna Solbergs hjemby raser Høyre på de foreløpige resultatene, og ligger nå an 21,7 prosent, mens Arbeiderpartiet er den store vinneren med en framgang på 9,2 prosentpoeng til 38,1 prosent oppslutning.

Det betyr at dagens blå byråd ligger an til å gå av.

En mulig konstellasjon er dermed Arbeiderpartiet, SV og KrF. Her er det flere muligheter, men det som er helt sikkert er at det også blir et maktskifte her.

Fortsatt rødt i Trondheim I Trondheim blir det fortsatt rødgrønt flertall. Ap går fram 2 prosentpoeng og befester sin posisjon som byens klart største parti.

Høyre på sin side har en sterk tilbakegang på 7,7 prosentpoeng og lander på 19,5. De får da fem færre plasser i kommunestyret.

MDG går også klart fram og lander på 8,1 prosent. Det gir dem seks plasser i kommunestyret.

FrP går tilbake og lander på 6,5 prosent. De mister dermed to plasser i kommunestyret.

Miljøpartiet vinner i oljebyen I oljebyen er valgets taper Høyre som går tilbake til 27,0 prosent oppslutning - det er en nedgang på 7,0 prosentpoeng og de mister dermed fem plasser i kommunestyret.

MDG er valgets vinner. De går fram 5,8 prosentpoeng og vinner dermed fire plasser i kommunestyret.

Det ligger likevel an til fortsatt borgerlig flertall.

Maktskifte i Tromsø I Tromsø ligger det an til maktskifte etter at Ap går fram 3,4 prosentpoeng til 29,8. Det gir dem 13 plasser i bystyret.

Rødt gjør også et svært godt valg i Tromsø og går fram hele 8,3 prosentpoeng til 15,5. Det gir sju mandater i bystyret, og sammen med SV og Ap har de et klart flertall.

I likhet med i de andre storbyene går Høyre kraftig tilbake. I Tromsø taper de 16,5 prosentpoeng fra forrige valg. Det koster dem åtte plasser i bystyret.

• Du kan sjekke resultatene på Dagbladets egne resultatsider