Garanti-prisene falt i desember

Knallvekst i OBOS-prisene

OBOS-boligene fortsetter å stige i pris, og endte 2016 med en oppgang på 29,5 prosent. Statistikk fra Garanti Eiendomsmegling viser imidlertid et prisfall på borettslagsleiligheter i desember. 

Konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Iván Kverme
Konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Iván KvermeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året har prisene på brukte OBOS-boliger i Oslo-området steget så mye som 29,5 prosent.

I desember var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 63.525 kroner. Kvadratmeterprisen i desember 2016 var 2,3 prosent høyere enn i november.

– Prisveksten i 2016 viser med all tydelighet at det nå er behov for handling. Den politiske bevisstheten om å prioritere økt boligbygging er økende. Men i konkret handling har det skjedd for lite i påvente av utredninger og politiske forankringsprosesser. I Oslo forventer vi nå at byrådet følger opp innstillingen fra boligvekstutvalget med konkrete tiltak som setter fart i boligbyggingen, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS i en melding.

Men Garanti-prisene falt

Prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling viser imidlertid at prisene på omsatte borettslagsleiligheter falt i desember.

Prisene på borettslagsleiligheter er 1,3 prosent lavere i desember 2016 sammenlignet med november 2016. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i desember 2016 på 36.163 kroner, mens det tilsvarende tallet i november 2016 var på 36.643 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 9,1 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 33.147 kroner.

- Prisene går ned i årets siste måned, men utviklingen i 2016 sett under ett har vært sterk, med en vekst på nesten ti prosent. Det blir spennende å se hvordan prisene vil utvikle seg i 2017. Lav boligbygging, lave renter og lav arbeidsledighet er faktorer som taler for vekst, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en melding.

Tror prisene vil stige kraftig også i 2017

– Vi forventer fortsatt prisvekst i 2017. For landet under ett tror vi bruktboligprisene vil stige med åtte prosent, mens vi i Oslo forventer en prisvekst på 16 prosent, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj.

Eiendomsmeglerne frykter at boligprisene i Oslo kommer til å stige kraftig i 2017.

– Vi tror at prisutviklingen i det norske markedet vil være veldig delt, fra landsdel til landsdel. Vi frykter at prisene i Oslo- og Akershus-regionen kommer til å øke sterkt også i 2017, så lenge ikke økonomien treffes av eksterne sjokk, sa administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til NRK i romjulen.

Flere økonominyheter

Aksjetipsene som knuste børsen
Spetalen fortsetter jakten i utbombet marked