Knapp ledelse til Bush

WEST PALM BEACH ( Dagbladet ) : George W. Bush leder med 300 stemmer etter at etternøler-distriktene Palm Beach og Volusia i går rapporterte inn valgresultatene sine slik statssekretær Katherine Harris i Florida krevde. Trassige Palm Beach begynner likevel håndtelling av 425 000 stemmer klokka 13:00 norsk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harris krever nå at Palm Beach og to andre distrikter, som ønsker å håndtelle stemmer, sender henne en skriftlig rapport med en begrunnelse for hvorfor håndtelling er nødvendig. Først når hun har lest begrunnelsen vil hun bestemme om nye stemmer som dukker opp ved håndtellingene skal regnes med i Floridas totale valgresultat. En meningsmåling viste i går at 67 prosent av amerikanerne mener valgresultatet fra Florida nå må godtas som det endelige resultat. Hvis dette blir resultatet er det mye som tyder på at USAs 43. president vil hete George W. Bush.

Orkan-senter

West Palm Beach-stemmene er under streng bevoktning i orkansenteret til Palm Beach hvor opptellingen skal foregå. Man regner med at det kan ta opp til en uke å gjennomføre opptellinga. Tidlig lørdag morgen norsk tid vil forhåndsstemmene fra utlandet være tellet opp. Man regner med at det dreier seg om flere tusen stemmer og at mange er fra militært personell som vil stemme Bush. Det er likevel ikke sikkert at Bush får flertallet av utenlandsstemmene. Årsaken er at mange av stemmene kommer fra jøder som delvis bor i Israel eller andre land.

Juss-batteri

Al Gores batteri av advokater og talsmenn støtter alle tolkninger som dreier seg om håndtelling av stemmer. Årsaken er at distriktene som har krevet håndtelling er dominert av demokrater og kan gi Gore en mulig seier. Advokatene til Bush er tilsvarende motstandere av alle stemmer som leveres inn etter statssekretærens sluttstrek klokka 23:00 i går natt.

Fintelling

Fintellingen av stemmer i fylket Volusia i Florida gir demokraten Al Gore over 90 flere stemmer, men det er ikke nok for å hente igjen det knepne forspranget til George W. Bush. Alle fylker i Florida måtte innen klokken 23 tirsdag kveld norsk tid ha innlevert opptellingsresultatet etter presidentvalget, erklærte dommer Terry Lewis i delstatshovedstaden Tallahassee tirsdag ettermiddag. Dermed avviste Lewis hovedkravet fra demokratene om at håndtellingen i flere fylker måtte få pågå uhindret, det vil si uten hensyn til den korte tidsfrist som Katherine Harris hadde fastsatt.

Kompromiss

I følge Los Angeles Times tirsdag vurderer Al Gore å tilby Bush sitt eget forslag til løsning på striden i Florida. Forslaget går angivelig ut på at man foreslår å telle opp samtlige stemmer i Florida pr. hånd. Til gjengjeld vil visepresidenten droppe alle søksmål. Ikke helt uventet avviste James Baker dette forslaget kategorisk. Hans begrunnelse var at det vil ta uendelig lang tid å håndtelle stemmene i Floridas over 6000 valgkretser. Videre åpner en slik telling for at det kan gjøres menneskelige feil, sa Baker.