Knappere seier enn ventet for Sarkozy

Ingen valgskred for Frankrikes president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Høyresiden har vunnet valget i Frankrike, men seieren ble mindre enn ventet. President Nicolas Sarkozy og hans allierte kan ikke feire det valgskredet de hadde håpet på.

- Vi fikk ikke den blå bølgen som ble forespeilet. I den nye nasjonalforsamlingen får vi mangfold. Det er bra for landet, sier lederen for sosialistpartiet, Francois Hollande ifølge Reuters.

Kveldens valgdags-målinger viser at Sarkozys konservative parti UDP og dets allierte ligger an til å få mellom 341 og 350 av de 577 plassene i Assemblée Nationale, som er den franske nasjonalforsamlingens annetkammer. Det er langt færre en mange hadde ventet.

Juppé går av

Partiets overraskende lave oppslutning har i kveld krevd sitt første offer. En av regjeringens ledende ministre, Alain Juppé, sier han vil trekke seg etter valgnederlaget.

Ifølge AP tapte Juppé, med 49 mot 51 prosent av stemmene, til sosialistenes Michele Delaunay i valgdistriktet Gironde, sørvest i Frankrike.

Tidligere statsminister Juppé gjorde comeback i fransk toppolitikk forrige måned da han ble utnevnt som minister med utvidet ansvar for miljø, bærekraftig utvikling, energi og transport i statsminister François Fillons nye regjering.

Lav deltakelse

IKKE SKRED: Stemmene telles opp etter dagens valg i Frankrike. Sarkozy er ikke ventet å få det antall stemmer først antatt. Foto: AFP/JEAN-CHRISTOPHE L\'ESPAGNOL/SCANPIX
IKKE SKRED: Stemmene telles opp etter dagens valg i Frankrike. Sarkozy er ikke ventet å få det antall stemmer først antatt. Foto: AFP/JEAN-CHRISTOPHE L\'ESPAGNOL/SCANPIX Vis mer

Selv om valgresultatet anses som et lite nederlag for de konservative, har partiet fått den andelen de trenger for å gjennomføre planlagte reformer.

- Deres deltakelse har resultet i en klart og tydelig valg, som vil gjøre det mulig for presidenten å innføre sine prosjekter, sier Frankrikes statsminister Francois Fillon ifølge BBC.

Sosialistpartiet gjorde et mye bedre valg enn de tidligere fryktet. Før valget ble det spekulert i at partiet ville falle under 100 representanter, men kveldens målinger viser en oppslutning godt over det dobbelte. Rett etter at stemmelokalene stengte klokken 20 i kveld lå partiet an til å få mellom 202 og 210 plasser.

Valgdeltakelsen var lav i Frankrike i dag, kun 60 prosent møtte opp ved urnene.

INGEN FEIRING: President Nicolas Sarkozy fikk ikke oppleve det valgskredet han hadde håpet på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer