Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knapt israelsk flertall for fredsplan

Med knappest mulig margin greide statsminister Ariel Sharon søndag å få regjeringens støtte til den seneste fredsplanen for Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et flere timer langt møte i Jerusalem søndag stemte 12 av de 23 statsrådene i den israelske firepartiregjeringen for den såkalte kjøreplanen for fred. Sju stemte imot og fire avholdt seg fra å stemme. Tre av Sharons egne partifeller gikk imot forslaget.

Et nei til fredsforslaget ville bety en krise mellom Israel og den amerikanske regjeringen, sa Sharon til sin regjering før voteringen søndag ettermiddag.

Den palestinske regjeringen godkjente planen, som er utarbeidet av USA, FN, EU og Russland, uten å stille betingelser allerede forrige måned.

Motstridende signaler

Sharon selv aksepterte fredsplanen noe motvillig fredag etter at han hadde fått amerikanske forsikringer om at USA vil ta hensyn til Israels innvendinger mot planen.

Men signalene fra USA er motstridende. Like etter de amerikanske forsikringene uttalte USAs utenriksminister Colin Powell at USA ikke vil lage endringer i planen.

Det hvite hus betegnet søndag Israels godkjennelse av planen som et viktig skritt framover.

Palestinsk stat

Det er første gang noensinne at den jødiske staten offisielt har anerkjent palestinernes rett til en egen stat. Ifølge fredsplanen skal den palestinske staten opprettes innen 2005.

Tidligere avtaler mellom Israel og palestinerne har inkludert klausuler om en permanent avtale basert på FN-resolusjoner som krever at Israel trekker seg ut av de okkuperte områdene, men en palestinsk stat er aldri blitt nevnt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Tiden er inne for å dele dette stykket land mellom oss og palestinerne, sa Ariel Sharon til den israelske avisen Yediot Ahronot søndag, uten å spesifisere nærmere hvor mye land han er villig til å dele med palestinerne.

«Oppskrift på terror»

Planen krever dessuten en umiddelbar stans i byggingen av jødisk e bosettinger.

Blant dem som har svært vanskelig for å svelge et slikt diktat og som ventet stemte mot, var de fire ministrene fra de høyreekstreme bosetterpartiene Det nasjonale unionsparti og Det nasjonale religiøse parti, samt tre av statsrådene fra Sharons eget Likud-parti.

- Planen går imot Israels strategiske interesser, sa Jurij Stern i Det nasjonale unionsparti.

En av Likud-ministrene som stemte mot fredsplanen, Uzi Landau, kaller den «en oppskrift på terror», ifølge BBC.

Blant dem som avholdt seg fra å stemme var tidligere statsminister, nå finansminister, Benjamin Netanyahu.

Forsvarsminister Shaul Mofaz, generalen som ledet felttoget mot de palestinskkontrollerte områdene våren 2002, var en av ministrene fra Likud som nølende stemte ja til fredsplanen. Men det var på langt nær et uforbeholdent ja.

- Jeg stemmer ja til en rekke overensstemmelser med amerikanerne, men mitt ja betyr ikke at jeg støtter fredsplanen i seg selv, sa Mofaz til den israelske avisen Ha'aretz søndag. Den er både farlig og dårlig for Israel, sa Mofaz videre.

Stiller betingelser

Selv om Israel i prinsippet har godtatt kjøreplanen, ble det holdt en egen avstemning om punktet i avtalen som omhandler palestinernes rett til å vende tilbake til sine hjem i Israel, som de måtte flykte fra under den arabisk-israelske krigen i 1948-49. Dette punktet stemte regjeringen imot, fordi den mener at palestinernes tilbakevending vil føre til at Israel mister sin jødiske karakter.

Palestinerne beklager at Israel ikke vil godta fredsplanen slik den opprinnelig ble lagt fram.

- Vi godtok fredsplanen uten å stille betingelser, og det på tross av at vi hadde våre innvendinger, sa den palestinske regjeringssjefen Mahmoud Abbas til egyptisk fjernsyn søndag. Vi stilte ingen betingelser for å muliggjøre at fredsprosessen går videre, sa Abbas.

(NTB)

SEIRET:Statsminister Sharon ved åpningen av dagens regjeringsmøte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media