Knausgårds kamp: Prøver å forklare svenskene om 17.mai

Kronikk om bunadsfyll, nasjonalisme, kjærlighet til Norge og noen sleivspark til svenskene.

INGEN NASJON? Karl Ove Knausgård erter kanskje på seg noen svensker ved å skrive at de knapt er en nasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN NASJON? Karl Ove Knausgård erter kanskje på seg noen svensker ved å skrive at de knapt er en nasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren Karl Ove Knausgård prøver å forklare svenskene om betydning av 17. mai i en kronikk i Helsingborgs Dagblad på den norske nasjonaldagen under tittelen «Norge, mitt Norge»

Han beskriver med nostalgiske toner nye klær til 17. mai, ubegrensede mengder med iskrem og bunadskledde horder som taktfast ropte hurra! Så spør han retorisk om dette er et utslag av norsk nasjonalisme.

Respekt - Man skule tro at man vendte seg bort fra å feire det nasjonale ettersom man ble eldre og begynte å studere på universitetet, for var ikke nasjonalstaten en konstruksjon, nasjonalisme noe farlig ekskluderende og høyreradikalt, som kulminerer 17. mai i en stor og nesten 100-årig hjernevaskingsprosess? Nei, skriver Knausgård. Det handler bare om respekt. Og om å drikke seg full i bunad.

Så benytter han seg av anledningen til å beskrive svenskene.

Svensk konstruksjon - Det er ingen svensk mentalitet, ingen svenske folk, ja, knapt en svensk nasjon (annet enn under hockey-VM) - det svenske er jo en konstruksjon som ekskluderer og undertrykker mennesker fra andre kulturer - i denne ikke-eksisterende svenske mentalitet er både nasjonalisme, patriotisme, og det å vifte med flaggene noe uønsket, forbundet med enten en grenseløs naivitet eller med høyreekstremisme, skriver Knausgård.

Han forsøker å forklare hvordan det norske vokste fram og hvorfor 17. mai-feiringen er så viktig for nordmenn og nasjonen Norge. At vi var styrt av Danmark, at vi måtte kjempe for et eget skriftspråk, og at svenskene kanskje hadde skjønt mer av dette hvis de hadde vært styrt av andre nasjoner i over 400 år.

Avslutningsvis beskriver han nordmenn og deler sine planer for feiring av nasjonaldagen.

- Det faktum at Norge er et meget selvgodt, navlebeskuende og noen ganger overraskende barnslig land, full av populisme og vulgærkapitalisme, lar vi ligge på en dag som denne. Nå skal vi først og fremst feire det vi har vunnet, og det som alle kan forene seg om, skriver Knausgård.

Han skriver at dagen skal feires sammen med MGP-legenden Jahn Teigen. Alle er invitert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer