Knausgårds kamp: Prøver å forklare svenskene om 17.mai

Kronikk om bunadsfyll, nasjonalisme, kjærlighet til Norge og noen sleivspark til svenskene.

INGEN NASJON? Karl Ove Knausgård erter kanskje på seg noen svensker ved å skrive at de knapt er en nasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN NASJON? Karl Ove Knausgård erter kanskje på seg noen svensker ved å skrive at de knapt er en nasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren Karl Ove Knausgård prøver å forklare svenskene om betydning av 17. mai i en kronikk i Helsingborgs Dagblad på den norske nasjonaldagen under tittelen «Norge, mitt Norge». 

Han beskriver med nostalgiske toner nye klær til 17. mai, ubegrensede mengder med iskrem og bunadskledde horder som taktfast ropte hurra! Så spør han retorisk om dette er et utslag av norsk nasjonalisme.

Respekt - Man skule tro at man vendte seg bort fra å feire det nasjonale ettersom man ble eldre og begynte å studere på universitetet, for var ikke nasjonalstaten en konstruksjon, nasjonalisme noe farlig ekskluderende og høyreradikalt, som kulminerer 17. mai i en stor og nesten 100-årig hjernevaskingsprosess? Nei, skriver Knausgård. Det handler bare om respekt. Og om å drikke seg full i bunad.

Så benytter han seg av anledningen til å beskrive svenskene.

Svensk konstruksjon - Det er ingen svensk mentalitet, ingen svenske folk, ja, knapt en svensk nasjon (annet enn under hockey-VM) - det svenske er jo en konstruksjon som ekskluderer og undertrykker mennesker fra andre kulturer - i denne ikke-eksisterende svenske mentalitet er både nasjonalisme, patriotisme, og det å vifte med flaggene noe uønsket, forbundet med enten en grenseløs naivitet eller med høyreekstremisme, skriver Knausgård.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer