Knebler Russlands frie presse

Den siste rest av Russlands uavhengige presse knebles nå av pengeinteresser med nær tilknytning til president Vladimir Putin og regjeringsapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påskeaften ble medarbeiderne i den nasjonale TV-stasjonen NTV nektet adgang til sin arbeidsplass. Mandag ble dagsavisa Sevodnja stengt. I går fikk medarbeiderne i ukeavisa Itogi beskjed om at de ikke lenger hadde noen jobb. Og i går ettermiddag fikk medarbeiderne i radiostasjonen Eko samme beskjed.

Kritiske Media Most

Felles for alle disse mediene er at de eies av Media Most, selskapet der det statlige gasselskapet Gazprom har skaffet seg avgjørende eierinnflytelse.

Analytikere mener president Vladimir Putin og regjeringen gjennom Gazprom skaffer seg innflytelse over de brysomme mediene i Media Most.

Media Most er bygd opp av forretningsmannen Vladimir Gusinskij. Gusinskij, som har flyktet til Spania, sier makthaverne i Kreml bevisst forsøker å kvele alle kritiske medier.

Media Mosts medier har vært svært kritiske til mange sider ved Vladimir Putins regime.

Særlig har disse mediene vært kritiske til dekningen av den russiske krigføringen i Tsjetsjenia.

Putin og «sannheten»

Men president Vladimir Putin og hans medarbeidere tilbakeviser disse beskyldningene. De peker på at Gusinskijs imperium Media Most har milliardgjeld til den russiske stat, og at stengningene av gjeldstyngede medier er en rent økonomisk sak. Putin har tidligere forsikret at han er tilhenger av en fri presse. Men han har samtidig understreket at han forlanger av pressen at den forteller «sannheten».

Amerikansk bekymring

Det var på et styremøte uka før påske Gazproms representanter banket gjennom en beslutning om å ansette ny sjef for NTV. Styremøtet fikk kanalens journalister til å aksjonere i protest mot beslutningen. Nå slipper de fleste av demonstrantene ikke lenger inn på sin arbeidsplass.

Talsmenn for Gazprom tilbakeviste indignert beskyldninger om at selskapet nå opererer som Putins hemmelige politi. Det er tøv å snakke om at gassgiganten brukes til å stanse munnen på kritiske røster, sa talsmennene.

- Vi mener det ville være et stort tap for det russiske folk dersom endringene i NTV reduserer russernes frie tilgang til nyheter og synspunkter, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet tirsdag.

Russisk næringsliv deler disse bekymringene.

TAR KONTROLL: President Vladimir Putin.
MEDIEKRIG: I går fikk medarbeiderne i ukeavisa Itogi beskjed av redaktør Sergei Parkhomenko (til venstre) om at de ikke lenger har noen jobb å gå til. Avisa har vært kritisk til sider ved Putins regime.