Knekker Dow'en også?

Nasdaq er ned 60 prosent fra toppen, og en strøm av dårlig nytt og mangel på godt nytt kan sende indeksen under 2.000 poeng. Følg med Frontline, samt Merkantildata og de andre IT-aksjene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som tidlig i uken så ut som fødselen på et IT-rally, viste seg fort å være et i beste fall innbilt svangerskap. Markedet var ikke immun mot mer dårlig nytt, slik man trodde for bare få dager siden. Når de to tungvekterne Intel og Cisco kommer med enda mer dårlig nytt innenfor en periode på ett døgn, var det mer enn markedet kunne klare.

Nasdaq knakk dermed 5,3 prosent og er nå en hårsbredd fra å falle under det psykoligiksk viktige nivået på 2.000 poeng. Ett år etter toppnoteringen har Nasdaq Composite falt nesten 60 prosent. Det er det største fallet i indeksens nær 30 årige historie, og representerer dermed det verste bear.markedet for teknologiaksjer noensinne.

Og årsaken er et klassisk eksempel på overinvesteringer og overkapasitet som typisk skjer når samfunnet står overfor teknoloigske skift som det internett representerer.

Meldingene fra Intel og Cisco er nemlig svært viktige og interessante. Når begge de to verdensledende selskapene går ut og enda en gang varsler vanskeligere tider, så er det klare tegn på at markedene de opererer i sliter med overkapasitet og overinvesteringer. Det kan derfor ta lengre tid enn bare noen lagerjusteringer før disse selskapene igjen er i vekst igjen.

Og vel så viktig er det når begge selskapene sier at svekkelsen i etterspørselen nå begynner å gjøre seg gjeldende i andre deler av verden også. Svekkelsen i den amerikanske økonomien har altså tilslørt en generell og trolig global trend med overinvesteringer i infrastruktur og datamaskiner. Intel klager ikke lenger bare over sviktende PC-salg, men også av servere og kommunikasjonsutstyr.

Men Intel er stort sett bare leverandør av komponenter. Det er andre bedrifter som setter sammen og selger sluttproduktene. Og det er selskaper som Merkantildata som lever av å sette opp datanettverk og kommunikasjonsløsninger for bedriftene. Intel og Ciscos seneste advarsler om global svekkelse kan derfor også ramme Merkantildata.

Det store fallet på Nasdaq har ikke blitt fulgt opp av et tilsvarende fall i de andre store indeksen som Dow Jones Industrial og S&P 500. Enkelte frykter nå at fallet i IT-askjer skal smitte over på det bredere markedet. Argumtasjonen er at snart må Nasdaq snu, eller så må Dow Jones-indeksen snart følge med ned. På den annen side ser det nå ut til at teknologiaksjene har rast fra seg, og at de har lagt seg inn på et mer normalt nivå. Prisingen av Nasdaq som marked kan synes fortsatt groteskt høyt ut fra et pris/fortjeneste-forhold (P/E), men å bruke P/E på Nasdaq gir ikke et representativt bilde. For det første er det mange bedrifter som går med underskudd. For det andre er det mange av selskapene som har store goodwill-avskrivninger som ikke påvirker kontantstrømmen, men rapportert resultat.

Ser vi på utviklingen de seneste fem årene, synes teknologiaksjene og de øvrige aksjene å ha funnet tilbake til en likevekt. Dermed har kanskje IT-aksjene fått rast fra seg, og vi kan se en mer normal utvikling fremover. Selv den skeptiske Lex Column-spalten i Financial Times mener vi nå er på eller nær en bunn for Nasdaq:

- At this level, the Nasdaq is probably close to, or at, its bottom, skriver Lex Column i lørdagsutgaven, men legger til: - But its next ascent is likely to prove much more gradual.

Aksjemarkedet er med andre ord ikke rasende billig, men kanskje normalt priset. Det synes i alle fall investor-guruen Warren Buffett. Ifjor på denne tid advarte han mot spekulasjonene i del sektorer og spådde en kraftig nedtur for noen av dem. Men han synes ikke markedet er spesielt billig nå heller. Han har mye kontanter i investeringsselskapet Berkshire Hathaway for tiden, opplyser han, og han har heller ikke tro på at aksjene han eier kommer til å gå mye opp:

- Although Berkshire Hathaway owns some excellent businesses ... most of our holdings are fully priced and are unlikely to deliver more than moderate returns in the future, skriver Buffet i sin årsrapport for Berkshire ifølge Wall Street Journal.

Det går mot en dårlig mandag på Oslo Børs. I Asia er både Hong Kong-børsen og Tokyo-børsen kraftig ned i natt, og det er få, om noen, positive nyheter å kjøpe aksjer på. Det eneste som står på agendaen her hjemme er pressekonferanse med stats- og finansminister på Halvorsbøle, der mer skatter står på agendaen. En mager trøst er at om skatt på kapital skulle økes, vil fradraget for aksjetap gi mindre skatt nesten år.

Tankaksjer holdt seg bra i USA fredag i etter ellers dårlig marked og Frontline sluttet på hele 154 kroner der borte. Det er ikke spesielle aksjer å følge med på i dag, egentlig. Oslo Børs vil uansett åpne ned med resten av Europa.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.