Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knekker du denne koden kan du få jobb som britisk spion

Leter etter den «neste James Bond».

KNEKKER DU KODEN? Dette er koden britisk etterretning krever at kommende spioner skal kunne løse. Faksimile: Canyoufindit.co.uk
KNEKKER DU KODEN? Dette er koden britisk etterretning krever at kommende spioner skal kunne løse. Faksimile: Canyoufindit.co.uk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «AWVLI QIQVT QOSQO ELGCV IIQWD LCUQE EOENN WWOAOLTDNU QTGAW TSMDO QTLAO QSDCH PQQIQ DQQTQ OOTUDBNIQH BHHTD UTEET FDUEA UMORE SQEQE MLTME TIRECLICAI QATUN QRALT ENEIN RKG»

Det er koden GCHQ - Storbritannias enhet for signaletterretning - nå ber folk om å løse. Om du knekker koden kan det i beste fall vente en jobb som britisk spion, i britisk presse selvsagt annonsert som en mulighet til å bli den «neste James Bond».

Tester søkerne Konkurransen, som kalles Can You Find It?, skal retter seg mot personer både med og uten militær bakgrunn - men med gode matematiske og deduktive evner.

Etter hvert som de løser gåtene blir de kvikkeste søkerne tatt med på en reise nettet rundt, guidet av GCHQs egne matematikere.

De som til slutt ender opp med å få jobben kan vente seg en årslønn på omkring 550 000 norske kroner - og en gylden mulighet til å livet ut kunne svare «ingen kommentar» på spørsmålet: «Hva har du gjort på jobben i dag?»

Massiv overvåking Det er ikke få som vil påstå at GCHQ trenger både nye hoder og possitiv omtale.

PR-stuntet kommer etter at GCHQ har fått massiv kritikk i inn- og utland for til dels svært graverende avsløringer av omfattende overvåkingsvirksomhet.

Edward Snowden har sluppet et stort materiale som berører de britiske hemmelige tjenestene til The Guardian. I etterkant har Guardian-journalist Glen Greenwald og hans samboer blitt utsatt for aggressiv oppførsel fra britiske agenter.

KRITIKK: Edward Snowden har avslørt flere ukjente sider ved GCHQs virksomhet. Foto: AP / NTB scanpix
KRITIKK: Edward Snowden har avslørt flere ukjente sider ved GCHQs virksomhet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling