Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knekker du koden? Da kan du få jobb i PST

- Det er stort behov for mennesker med teknisk kompetanse som klarer å løse slike oppgaver, sier seniorrådgiver i PST.

STOR KONKURRANSE: Personer som er i stand til å knekke koden til PST er ettertraktet på jobbmarkedet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
STOR KONKURRANSE: Personer som er i stand til å knekke koden til PST er ettertraktet på jobbmarkedet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Politiets sikkerhetstjeneste tar i bruk kreative metoder for å tiltrekke seg nye søkere til de tekniske stillingene sine.

Knekker du koden nedenfor kan du nemlig være ett steg nærmere en jobb i PST:

Behov for teknisk kompetanse

Det kan kanskje se litt mystisk ut, men seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, opplyser overfor Dagbladet at slike koder brukes for å lyse ut de tekniske stillingene.

- I ettermiddag la vi ut denne stillingsannonsen, og da er det klart at det ligger litt i kortene at de vi ønsker er de som klarer å knekke koden, sier Bernsen, og framhever at det er stort behov for mennesker med teknisk kompetanse som klarer å løse slike oppgaver.

- Da blir det jo også stor konkurranse for å tiltrekke seg disse menneskene, legger han til.

Seniorrådgiveren understreker at hvis du klarer å finne det riktige svaret, blir det likevel jobbintervjuer og ordinær gang etter dette. Koden er altså ingen enveisbillett til jobb i PST.

Løses av ungdom

Da stillingsutlysningen ble lagt ut fredag ettermiddag, er det fremdeles uklart hvor mange riktige svar de har fått inn.

Bernsen kan likevel bekrefte at tidligere koder som har vært relativt kompliserte ble løst av ungdom helt ned i 14-års alderen.

- Det sier kanskje litt om hva slags kompetanse de yngre har, understreker han.

Seniorrådgiveren er likevel ganske sikker på han selv ikke hadde klart å knekke koden som brukes i dagens stillingsutlysning:

- Vi har nok behov for den type kompetanse som de som klarer å løse slike oppgaver har - og det er ikke for sånne som meg, slår han fast.

Sønnen tvitret bilde av hai

Stillingsutlysningen er sendt ut fra en spesiell Twitter-konto som har bakgrunn i da PST tvitret et bilde av en hai i oktober i fjor.

Det var flere som var raske med å konkludere at kontoen var hacket, men det skulle likevel vise seg å være langt mer uskyldig; sønnen til Bernsen hadde nemlig tatt iPaden til faren og la ut bildet.

- Lærdommen den gang var altså å gi sønnen din sin egen iPad, men de ble jo mye styr rundt dette, legger seniorrådgiveren til.

Koder for kryptografer

PST er likevel ikke de første som bruker slike koder for å tiltrekke seg de mest kompetente søkerne til stillingene sine:

For noen år siden postet blant annet amerikanske NSA en Twitter-melding som så spesielt forvirrende ut:

«Tpfccdlfdtte pcaccplircdt dklpcfrp? Qeiq lhpqlipqeodf gpwafopwprti izxndkiqpkii krirrifcapnc dxkdciqcafmd vkfpcadf».

Det kan kanskje se ut som om noen har hamret løs på tastaturet, men Twitter-meldingen er egentlig en kode som noen kryptografer kan klare å løse.

De som klarte å knekke NSA sin kode kan lese beskjeden «Vil du vite hva som skal til for å jobbe hos NSA? Kom tilbake hver mandag for å oppdage karrierer som er viktige for å beskytte nasjonen vår».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media