Knekker koden på 5000 år gammelt hemmelig skriftspråk

Forskerne på Oxford nær løsning på en av verdens største gåter.

MYSTERIE: Forskere jobber med å tyde en 5000 år gammel skrifttype.
MYSTERIE: Forskere jobber med å tyde en 5000 år gammel skrifttype. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verdens eldste utolkede skriftsystem, kan være i ferd med å bli dekodet av akademikere på Oxford Universitetet. Det vil kunne gi oss svarene på en 5000 år gamle hemmelighet.

Skriftene er nedtegnet av slaver i Midtøsten så tidlig som i bronsealderen.

- Jeg tror endelig vi nærmer oss et gjennombrudd, sier Jacob Dahl fra Wolfson College i Oxford. Ved hjelp av et hemmelig våpen er han i stand til å tyde skriftene på en måte som ikke har vært mulig tidligere.

I et rom i Ashmolean Museum i Oxford er en stor svart kuppel som avfotograferer skriftene som er hugget inn i steintavler. Dette er Indiana Jones utstyrt med software, skriver BBC.

Kamera blir brukt til å dekode et skriftlig system kalt proto-elamittisk som var i bruk fra 3200-2900 år før Kristus i et område som ligger sørvest for dagens Iran.

Legger det ut på nett Nå tror forskerne at de har funnet den siste brikken i puslespillet som skal til for å forstå skriftsystemet. For å raskere komme frem til et resultat vil de publisere bildene på nettet slik at de blir tilgjengelig for alle.

Gjennombrudd - Folk tror at det er et par genier som bare sitter på et rom for å knekke kodene. Det er det ikke. Nå legger vi det ut offentlig slik at flere kan være med på å tolke bildene, sier Jacob Dahl. Han tror at jo flere kloke hoder som ser bildene, jo lettere vil det være å komme med et gjennombrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer