Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knekker koden på 5000 år gammelt hemmelig skriftspråk

Forskerne på Oxford nær løsning på en av verdens største gåter.

MYSTERIE: Forskere jobber med å tyde en 5000 år gammel skrifttype.
MYSTERIE: Forskere jobber med å tyde en 5000 år gammel skrifttype. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens eldste utolkede skriftsystem, kan være i ferd med å bli dekodet av akademikere på Oxford Universitetet. Det vil kunne gi oss svarene på en 5000 år gamle hemmelighet.

Skriftene er nedtegnet av slaver i Midtøsten så tidlig som i bronsealderen.

- Jeg tror endelig vi nærmer oss et gjennombrudd, sier Jacob Dahl fra Wolfson College i Oxford. Ved hjelp av et hemmelig våpen er han i stand til å tyde skriftene på en måte som ikke har vært mulig tidligere.

I et rom i Ashmolean Museum i Oxford er en stor svart kuppel som avfotograferer skriftene som er hugget inn i steintavler. Dette er Indiana Jones utstyrt med software, skriver BBC.

Kamera blir brukt til å dekode et skriftlig system kalt proto-elamittisk som var i bruk fra 3200-2900 år før Kristus i et område som ligger sørvest for dagens Iran.

Legger det ut på nett
Nå tror forskerne at de har funnet den siste brikken i puslespillet som skal til for å forstå skriftsystemet.
For å raskere komme frem til et resultat vil de publisere bildene på nettet slik at de blir tilgjengelig for alle.

Gjennombrudd
- Folk tror at det er et par genier som bare sitter på et rom for å knekke kodene. Det er det ikke. Nå legger vi det ut offentlig slik at flere kan være med på å tolke bildene, sier Jacob Dahl. Han tror at jo flere kloke hoder som ser bildene, jo lettere vil det være å komme med et gjennombrudd.

Så langt har de sett gjennom og analysert 1200 forskjellige tegn.
- Etter å ha jobbet med dette i 10 år er det ennå mye som gjenstår før vi har dekodet tegnene. Det er et fascinerende arbeid, og vi beveger oss inn i et landskap som så langt er ukjent for menneskeheten, sier Dahl.

Et av hovedspørsmålene er hvorfor dette er så vanskelig å oversette.

Ulik andre skrifttyper
- Det vet vi ikke svaret på ennå. Men funn så lang tyder på at originaltekstene inneholder mange feil. Dette gjør det svært vanskelig å finne et tydelig mønster, sier Dahl som tilskriver disse feilene til et lavt utdanningssystem og presisjonsnivå. I tillegg ligner ikke disse tegnene på noe andre skriftsystem i dette tidsrommet.

Nå håper forskeren at de vil ha svar på alle spørsmålene i løpet av to år.

- Vi skjønner store deler av som tallsystemer og noen tegn. Hvis vi får litt hjelp og kan opprettholde tempoet i prosjektet håper jeg at vi er i stand til å forstå helheten i løpet av de neste to årene, sier Jacob Dahl fra Wolfson College i Oxford.