Knekket Melissa

Melissa-viruset lot seg raskt knekke, men er et varsel om dataproblemene som ubønnhørlig kommer. Aldri har et datavirus blitt spredt så raskt til så mange maskiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Amerikanske anslag antydet at om lag ti millioner mennesker ble berørt av viruset i løpet av helga og gårsdagen. Norman, det største selskapet innenfor datasikkerhet i Norge, hadde fått henvendelser fra nærmere 700 bedrifter inntil i går ettermiddag, deriblant Telenor og et av landet største finanskonsern.

- Det har vært et rush vi aldri har opplevd maken til, sier direktør Jan Kristensen i Norman til Dagbladet.

  • Melissa fungerer sammen med Word 97, Word 2000 og Microsoft Outlook/Exchange, og spres som elektronisk post med en Word-fil som vedlegg. Meldingen har en liste over sex-sider med brukernavn og passord, og når vedleggsfilen (med navnet list.doc) åpnes, blir viruset spredt til maskinen. Viruset stjeler deretter 50 navn fra adresseboka som det automatisk sendes videre til.

Lett å knekke

- Det tok ikke mer enn 10- 11 minutter å knekke det, men det er det første viruset i verden som har spredt seg så raskt, sier Kristensen.

Melissa krever at mottakerne åpner vedlegget, men eksperter frykter at vi innen en måned får oppleve det første store dataviruset som starter av seg selv.

- Det oppdages mellom 30 og 50 nye virus om dagen. Men nærmere årtusenskiftet vil det komme en del store. Det hittil største kommer allerede 26. april, et såkalt CIH-virus, som for mange kan føre til at man må bytte hardware på maskinen. Viruset starter av seg selv i det øyeblikket klokka på maskinen når 00.00.01 den 26. april. Veldig mange har tatt sine forholdsregler og løst problemet, men ikke alle, sier Jan Kristensen.

Venter mer

Selv om Melissa var et enkelt teknologisk problem, så var det et varsel om hva som kommer.

- I etterkant av slike store virus kommer gjerne hackerne og kaster seg på. De har sett hvor raskt dette har spredt seg. Nå kan de plukke det opp, dekode det, og så kan de legge inn en liten snutt ekstra. Og hva den snutten gjør, det vet vi ikke ennå.

- Derfor har vi satt av en del folk til å jobbe etablert med det nå, for det kommer garantert til å skje et eller annet, sier Kristensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer