Knep voldtektsmann

Klokka 06 i går morges ble en 22-årig kvinne voldtatt bak en hekk utenfor Nasjonalgalleriet i Oslo. Geirr Engebretsen og Fred Ekberg tok opp jakten på voldtektsmannen og la ham i bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guttene holdt mannen til politiet kom.

- Vi ble provosert. Det skjer så mange voldtekter. Derfor nølte vi ikke, sier de to 24-åringene til Dagbladet.

Geirr og Fred var på vei hjem etter en tur på byen i Oslo, da de så gjerningsmannen flykte fra åstedet.

Kameratene kom til krysset Kristian IVs gate og Universitetsgata da øyenvitner gjorde anskrik.

Kneppet buksa

- En mann og to kvinner ropte at noen hadde voldtatt en jente. Vi så en mann som sto og gjemte seg bak en hekk mens han kneppet igjen buksa. Så la han på sprang. En jente lå igjen på bakken, forteller Geirr.

Sammen med det mannlige øyenvitnet løp han etter gjerningsmannen opp Universitetsgata, mens Fred så til den voldtatte jenta. Etter å ha sjekket at hun var i gode hender, la også Fred på sprang.

Det ble en lang løpetur for gjerningsmannen og de tre forfølgerne. Etter 200- 300 meter tok mannen opp Pilestredet. Etter ytterligere et par hundre meter - utenfor Blitz-huset - kapret han en drosje. Inne i bilen satt et kjærestepar.

Beordret

- Seinere fortalte drosjesjåføren at mannen hadde beordret ham til å kjøre. Han hadde sagt at menn med kniver forfulgte ham og ville drepe ham, forteller Geirr og Fred.

Kort etter nådde forfølgerne fram til drosjen og forsøkte å avskjære den.

- Etter hvert forsto de alvoret. Kjæresteparet kom seg ut av bilen, og vi holdt mannen innesperret. En patrulje fra Vaktservice ankom også. Vekterne hadde sett episoden og fulgt etter oss, forteller de to Oslo-guttene.

Spratt ut

Men dramatikken var ikke over:

Den antatte voldtektsmannen spratt ut av drosjen og løp over gata. Denne gang ble flukten kortvarig. Foran Blitz-huset ble han nådd igjen av Fred Ekberg:

- Jeg fikk tak i ham. Deretter sparket jeg beina vekk under ham, forteller Fred.

De tre forfølgerne nøyde seg deretter med å stå vakt, mens vekterne ringte politiet. Kort etter ble mannen pågrepet og iført håndjern.

- Han påsto overfor oss at jenta hadde besvimt idet de skulle ha sex. Men overfor den tredje forfølgeren skal han ha tilstått å ha fullført det han holdt på med, forteller Geirr og Fred. De to så ikke selve voldtekten.

- Hva fikk dere til å reagere så spontant?

- Jeg har jentevenner som går akkurat denne veien hjem når de har vært på byen. Jeg har flere ganger bedt dem ta drosje, eventuelt ta følge med andre. Da skrekkscenariet dukket opp foran meg, ble jeg utrolig provosert. Jeg kunne løpt til Ullevaal stadion, sier Geirr.

Den pågrepne 19-åringen er siktet for voldtekt, og kan bli framstilt for varetektsfengsling i dag.

Han vil bli avhørt om de uoppklarte voldtektene i Slottsparken.

REAGERTE SPONTANT: Geirr Engebretsen (t.v.) og Fred Ekberg ved åstedet. - Vi ble provosert, sier de.