FÅR IKKE FISKE: Doggi får ikke fiske i fire måneder, fordi det ble sluppet ut 8-9 torsker under en inspeksjon i fjor. Aker Seafood vurderer å klage på vedtaket fra Fiskeridirektoratet. Foto: Aker Seafoods
FÅR IKKE FISKE: Doggi får ikke fiske i fire måneder, fordi det ble sluppet ut 8-9 torsker under en inspeksjon i fjor. Aker Seafood vurderer å klage på vedtaket fra Fiskeridirektoratet. Foto: Aker SeafoodsVis mer

Knepet i ulovlig fiskedumping

Veldig dyr torsk for Aker Seafoods.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjell Inge Røkkes fiskeriselskap Aker Seafoods sendte klokka 22 i kveld ut en pressemelding der de informerer om at deres fartøy «Doggi» mister ervervstillatelsen i fire måneder fra 1. januar 2012.

Fiskeridirektoratets avgjørelse betyr ifølge Aker Seafoods en inntektssvikt på fem millioner kroner for fartøyet, noe som vil gå direkte utover lønna til fiskerne.

Det var en kontroll i august i fjor at Kystvakten avdekket at 8-9 fisker ble ulovlig sluppet ut. Det ble også avdekket uriktig føring av fangstdagbok.

Det er også avdekket gjennom inspeksjon at 11 fisker også kan være ulovlig dumpet. Ulovlig dumping av småfisk har lenge vært sett på som alvorlig. Mindre fiske - gir mindre inntekter, samtidig som den er med å fylle kvota.

Aker Seafoods avviser at det var av taktiske grunner at de sendte ut pressemeldingen så seint på kvelden.

- Vi fikk pressemeldingen seint på ettermiddagen og det at vi sendte den ut så seint har ingen annen grunn at vi måtte ha tid til å se over avgjørelsen fra Fiskeridirektoratet og skrive pressemeldingen, sier fangstdirektør Olav Holst-Dyrnes i Aker Seafoods til Dagbladet.

- Ikke bevisst Røkke-selskapet har informert mannskapet om Fiskeridirektoratets avgjørelse, men fangstdirektør Holst-Dyrnes kjenner ikke til fiskernes reaksjon.

- Dumping er ulovlig og ikke noe som skal forekomme på Aker Seafoods' skip. Dette er et produksjonsavvik og ingen bevisst handling,  Vi jobber systematisk for å unngå at dette skjer.

- Hva slags type fisk var de 8-9 som ble sluppet ut?

- Alt var torsk.

- Og dere fisket etter torsk, så det var ingen grunn til å slippe dem ut?

- Ja, det stemmer, sier Holst-Dyrnes, som ikke ønsker å kommentere Kystvaktens påpeking av utslippet på 8-9 fisker.

Tap for fiskerne Konsekvensen av Fiskeridirektoratets vedtak vil være at mannskapet får vesentlig lavere lønn i perioden fartøyet ikke benyttes. «Doggi» har leveringsforpliktelser til selskapets anlegg i Hammerfest og råstofftilgangen til dette anlegget vil bli påvirket.

- Det er for tidlig å si hva som blir konsekvensene for mannskapet. De har i hovedsak en avlønning basert på hva som fiskes. Vi synes det er trist at det skal ramme mannskapet og deres familier på en slik måte.

Aker Seafood har tre uker på seg til å klage på vedtaket til Fiskeri- og kystdepartementet, de vil nå vurdere hva de skal gjøre.