Knesset åpner for Netanyahu

Jerusalem : Nasjonalforsamlingen i Israel vil gi tidligere statsminister Benjamin Netanyahu mulighet til å stille i statsministervalget i februar, men griper han sjansen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Israel vil gi tidligere statsminister Benjamin Netanyahu mulighet til å stille i statsministervalget i februar, men griper han sjansen?

Valget i februar er et såkalt spesialvalg, og eventuelle kandidater begrenses derfor til medlemmer av nasjonalforsamlingen Knesset. Der sitter ikke Benjamin Netanyahu.

Knesset støttet derfor mandag en lovendring som vil gjøre det mulig for Netanyahu å stille. Lovendringen må få flertall i to avstemninger til før den kan tre i kraft.

Selv om lovendringen etter all sannsynlighet får flertall, er det langt fra sikkert at statsminister Ehud Barak møter Netanyahu i nyvalg. Netanyahu gjentok nemlig mandag at han bare stiller dersom det er valg på ny nasjonalforsamling.

Det blir det nok ikke. Tidligere mandag sa nemlig det ultraortodokse Shas-partiets øverste råd at de vil stemme mot å utlyse nyvalg på nasjonalforsamling når saken kommer opp i Knesse t. Det virker derfor ikke som det er flertall for å oppløse nasjonalforsamlingen.

Der er dermed fremdeles usikkert hvem som blir høyre-opposisjonens kandidat i statsministervalgt.

(NTB-AFP-Reuters)