Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knights Templar-trussel mot Ap

Arbeiderpartiet fikk trusselbrev i går. Avsenderen hevder å representere «celle to» i Breiviks påståtte organisasjon.

FIKK TRUSLER: Ap-sekretær Raymond Johansen og kommunikasjonssjef i Ap, Pia Gulbrandsen, var blant dem som fikk trusselbrev natt til i går. Brevet ble oversendt PST, som bekrefter at de har startet etterforskning. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FIKK TRUSLER: Ap-sekretær Raymond Johansen og kommunikasjonssjef i Ap, Pia Gulbrandsen, var blant dem som fikk trusselbrev natt til i går. Brevet ble oversendt PST, som bekrefter at de har startet etterforskning. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport klokka ett i går, ble brevet sendt til flere av landets store avisredaksjoner. I et brev på litt over to tettskrevne sider presenterer avsenderen seg som nestkommandant i Knights Templar Norge.

Men allerede natt til i går, ved halv tretiden, tikket samme e-post inn til de ansatte på Aps partikontor. Brevet er også sendt til blant andre Christian Tybring-Gjedde og andre stortingsrepresentanter fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Ubehagelig  - Vi oppfatter naturligvis brevet som ubehagelig, både fordi Ap er nevnt, og Ap var jo målet 22. juli. Derfor sendte vi i går morges brevet over til Politiets sikkerhetstjeneste. Vi har tillit til at de ser på dette, sier partisekretær Raymond Johansen til Dagbladet.

Johansen sier han ikke ønsker å spekulere i troverdigheten i det som skrives.

- Men med den historien vi har, og det som har skjedd, var det riktig å oversende brevet til de som har kompetanse til vurdere dette, sier Johansen.

Anders Behring Breivik har tidligere hevdet å tilhøre en organisasjon med navnet Knights Templar Norge. Han har overfor politiet sagt at det finnes flere celler i organisasjonen, som kjemper samme kamp. Likevel har han flere ganger moderert seg om størrelsen av organisasjonen.

Uten bevis Under rettssaken mot Breivik i Oslo tingrett i vår kom det imidlertid fram at påtalemyndigheten ikke fester lit til at denne organisasjonen eksisterer. Det er på grunn av at politiet ikke har funnet noe som kan tyde på organisasjonens eksistens.

- Jeg kan bekrefte at vi har startet etterforskning i denne saken. Det går på trusler og oppfordring til terror, sier Siv Alsén, seniorrådgiver i PST til Dagbladet.

Interessert i avsenderen - Ser PST alvorlig på saken?

- Alle typer trusler som kommer inn til oss, blir undersøkt og tatt alvorlig. Og så blir det sjekket om det er grunn til å gå videre med det eller ikke. I denne saken starter vi etterforskning. I andre saker kan det være at det er en kjent avsender, og at det holder med at vi tar en samtale med avsenderen for å finne ut av om dette er oppriktig, sier Alsén.

Hun kan ikke kommentere verken hvordan PST ble kjent med saken, eller hvordan saken nå etterforskes.

- Dere er interessert i å komme i kontakt med avsender?

- Det er selvsagt interessant å finne ut av hvem som har sendt dette, sier Alsén.

Krever Breivik løslatt I brevet kreves det blant annet at Anders Behring Breivik løslates.

«Vi krever derfor vår kommandants frikjennelse og en anerkjennelse av hans påberopelse av nødrett i denne krig», skriver avsenderen. Avsenderen skriver videre at dette er en «advarsel».

Mot slutten av de to sidene listes det opp syv punkter som karakteriseres de største utfordringer og ønsker «i første omgang». Flere av disse uttalelsene er i tråd med hva Anders Behring Breivik har fremmet i Oslo tingrett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media