Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knipset seg selv med dop

Politiet fant bare småtteri da de slo til mot leiligheten i Oslo. Men i bokhylla fant de disse bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da politimennene fra uropatruljen gjennomsøkte leiligheten fant de vel 10 gram amfetamin.

I bokhylla fant de imidlertid et sett med fotografier som langt på vei avslørte at huseieren og en kamerat hadde hatt hånd om større mengder narkotika.

Da bildene ble framlagt valgte mannen i 20-åra å tilstå. Nylig ble han, sammen med kameraten på bildet, dømt av Oslo tingrett.

TilstoRetten legger vekt på at de to har tilstått, og at saken ikke ville blitt oppklart dersom de to ikke hadde bidratt med opplysninger. Retten verdsetter at de to var ærlige.

-  Tiltalte kunne ha sagt at andre kom og gikk i leiligheten og måtte ha tatt med seg-, og fotografert stoffet. Spesielt det hvite kunne vært hva som helst, og ikke nødvendigvis narkotika. Det er tvil om det da ville blitt reist tiltale mot ham på disse poster i det hele tatt. Retten må derfor legge til grunn at domfellelsen i all hovedsak bygger på tiltaltes uforbeholdne og umiddelbare tilståelse, skriver dommer Hallvard G. Johnsen.

Bildene ble også lagt fram som et sentralt bevis under hovedforhandlingen i Oslo tingrett. De tiltalte gjentok da sin forklaring om bildene.

De forklarte at amfetaminen ble kjøpt til et spleiselag. Ecstasy-tablettene skulle pakkes i mindre forpakninger for en tredjeperson.

Strid om mengdeDet store stridsspørsmålet i retten var hvor mye narkotika som var på bildene. En Kripos-rapport som ble lagt fram i retten fikk krass kritikk. Der anslo etterforskerne at det var rundt 60 gram amfetamin. Rett før hovedforhandlingen la Kripos fram en ny rapport, med nesten samme konklusjon. Retten valgte likevel å legge disse rapportene til side.

-  Det er i utgangspunktet forbundet med usikkerhet å bestemme vekten av et stoff uten å kunne veie det. Den optiske bedømmelsen er usikker og dette gjelder i særlig grad når den skal skje på grunnlag av et enkeltstående

fotografi hvor man ser objektet bare fra en vinkel og uten

at kameravinkel eller avstand

er kjent, skriver dommeren.

Den tiltaltes forsvarer, John Christian Elden, mener dette er en riktig vurdering.-  Vi er fornøyd med denne vurderingen. Samtidig finner vi det merkelig at Kripos på så svakt grunnlag kan uttale seg så bestemt, sier Elden.

SamfunnsstraffSentralt i straffutmålingen er det faktum at det har tatt over fire år fra politiets aksjon til saken kommer opp for tingretten. Det blir også lagt vekt på at de ikke hadde profittmotiv knyttet til narkotikaen. Begge oppga i retten at de var en del av et miljø som misbrukte party-dop.

Mannen som bodde i leiligheten ble idømt samfunnsstraff i 210 timer, mens kameraten på bildet ble dømt til fem måneders betinget fengsel.

-  Dette er en sak hvor det etter min mening er riktig å idømme samfunnsstraff. Ikke minst tatt i betraktning av at min klient har lagt kortene på bordet overfor politiet, sier Elden.

-  Dette er en sak som ligger langt tilbake i tid. For min klient er det en belastning at denne saken kom opp for retten så seint, sier advokat Nicolai Bjønness som representerer den andre som ble dømt.

-  Dommen er veldig tydelig på svakheten ved bevisførselen når det gjelder mengden narkotika på bildet. Jeg mener også at det ikke burde vært tatt ut en så alvorlig tiltale på det bevisgrunnlaget som forelå, sier Bjønness.

Dommen er rettskraftig.

AMFETAMIN: En av de domfelte viser fotografen vel 45 gram amfetamin. Da politiet fant bildene tilsto huseieren at det var narkotika.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media