Knipset sneip - startet gigantbrann

Australske myndigheter mener de mer enn 55 brannene som har truet Sydney, startet etter at en person knipset sigarettsneipen ut av bilvinduet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 1500 brannmenn har kjempet mot flammene i Australias mest folkerike delstat, New South Wales. Den siste uka har 55 branner lagt enorme naturområder utbrente, og truet boliger og mennesker. Nå mener myndighetene at en sigarettsneip utløste brannene.

Ifølge New South Wales' beredskapsminister, Bob Debus, har brannene startet etter at en uidentifisert person knipset sneipen ut av vinduet på bilen vedkommende kjørte.

- Jeg ber folk tenke på hva de gjør når de skal slukke sigaretter i bilene sine, sier Debus til nyhetsbyrået AP.

Mer enn 11 000 hjem fikk kuttet strømmen etter at brannene strømledningene brant opp i områdene brannene har herjet. Tre fabrikker og et bolighus har så langt blitt tatt av flammene. Mer enn 500 mennesker har blitt evakuert fra brannområdene.

De verste brannene raste rundt 15 mil nord for delstatshovedstaden Sydney, og millionbyen ble til tider røyklagt av de enorme skogbrannene. Brannmannskapene skal ha fått kontroll over de fleste brannene i løpet av onsdagen, men fortsatt brenner det heftig mange steder. Og myndighetene frykter nye branner.

I fjor brant det over 100 forskjellige steder i Australia mellom jul og nyttår, og mer enn 170 boliger ble utbrent. I år kan det bli enda verre. Mer enn 90 prosent av Australia er utsatt for tørke, og de varme ørkenvindene som kan holde godt over 40 grader gjør at brannene sprer seg med fryktinngytende hastighet.

<B>KONTROLL: Brannmannskapene i New South Wales har nå kontroll over de 55 brannene i delstaten, men det brenner fortsatt godt på mange steder.
SYDNEY: Tjukk røyk fra brannene røykla mye av millionbyen Sydney. I bakgrunnen skimtes det berømte operahuset i byen.
RESTER AV ET HUS: Dette bolighuset er det eneste som har brant ned i de 55 brannene i New South Wales.
STORT APPARAT: Alle midler tas i bruk i kampen mot flammene. Her slipper et helikopter kjemikalier over en brann nord for Sydney.