JAPAN: Angrepet i Kawasaki skjedde ikke langt unna Noborito-stasjonen tirsdag morgen lokal tid. Foto: Kyodo News via AP / NTB Scanpix
JAPAN: Angrepet i Kawasaki skjedde ikke langt unna Noborito-stasjonen tirsdag morgen lokal tid. Foto: Kyodo News via AP / NTB Scanpix Vis mer

Knivangrepene som sjokkerte Japan

I går ble en gruppe skolejenter angrepet av en knivmann i Japan. Dette er ikke første gang landet opplever sjokkerende knivangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Midt i morgenrushet tirsdag gikk en mann, bevæpnet med kniv, til angrep på en gruppe mennesker som sto på en bussholdeplass nær Noborito-parken i Kawasaki, to mil sør for Tokyo.

To skal ha blitt drept og 16 andre såret under angrepet.

En mann (39) og ei jente (12) omkom på sykehuset, skriver nyhetsbyrået Kyodo. Mannen skal være faren til en av skolejentene. I tillegg skal to jenter og en kvinne i 40-åra være alvorlig skadd.

Rektor på skolen, Tetsuro Saito, fordømmer angrepet og omtaler det som «brutalt».

- Hjertet mitt blir knust når jeg tenker på de uskyldige barna og deres foreldre, som sender barn til skolen vår med kjærlighet, som ble offer for denne brutale handlingen. Jeg sliter med å kontrollere sinnet, sier rektoren på en pressekonferanse, ifølge Washington Post.

Skolen kunngjør at de vil undersøke egne sikkerhetsrutiner.

Voldelige kriminelle handlinger er sjeldne i Japan, som har svært strenge våpenlover. Men når massedrap blir begått, blir det ofte brukt kniv, skrev nyhetsbyrået AFP i 2016 i forbindelse med et sjokkerende massedrap i Japan.

I forbindelse med angrepet som fant sted i dag, har Kyodo listet opp flere voldsomme masseangrep fra de siste åra.

8. september 1999

En shoppinggate i Tokyo var full av folk da kaoset brøt løs. En mann (23) angrep fotgjengere med en kniv og en hammer i Tokyo.

Mannen ble overbemannet av sivile og overlevert til politiet. 23-åringen skal ha fortalt politiet at han var sint fordi han ikke hadde klart å få seg jobb den siste uka, skrev Japan Times den gang.

To omkom og seks ble skadet.

29. september 1999

En mann drepte fem personer og skadet 10 etter å ha kjørt en bil inn i en folkemengde ved Shimonoseki jernbanestasjon på øya Honshu i Japan. Etter dette knivstakk han flere.

Gjerningsmannen ble dømt til døden. I 2008 skrev Japan Times at gjerningsmannen hadde anket dødsdommen, men at Høyesterett avslo anken. I 2012 ble han henrettet, ifølge avisa.

8. juni 2001

En knivmann tok seg inn på en barneskole i Osaka. Sju jenter og en gutt mellom seks og åtte år døde i massakren. 13 elever og to lærere ble skadd i angrepet.

Drapsmannen Mamoru Takuma (37) hadde vært pasient ved psykiatrisk sykehus og hadde tatt en overdose beroligende piller da han gikk inn i skolen i den hensikt å drepe. Til politiet fortalt han at han ønsket å dø selv.

- Jeg var sikker på at jeg ville få dødsdom hvis jeg drepte mange av barna til eliten og de intelligente, sa han. Bare svært intelligente barn får bli elever ved skolen.

Drapsmannen ble dømt til døden i 2003 og henrettet i september 2004, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

SKOLEANGREP: Ambulanser står parkert utenfor skolen hvor en mann angrep og drepte flere skolebarn i 2001. Foto: AFP PHOTO/JIJI PRESS / NTB Scanpix
SKOLEANGREP: Ambulanser står parkert utenfor skolen hvor en mann angrep og drepte flere skolebarn i 2001. Foto: AFP PHOTO/JIJI PRESS / NTB Scanpix Vis mer

23. mars 2008

Én person ble drept og sju såret da en mann gikk til angrep med kniv på et kjøpesenter. Mannen gikk til angrep på personer inne på kjøpesenteret i den østjapanske byen Tsuchiura.

Det var en 24 år gammel mann sto bak angrepet.

8. juni 2008

En mann drepte sju personer og skadet ti etter å ha kjørt ned fotgjengere, for deretter å ha knivstukket flere i Tokyo.

- Jeg kom for å drepe folk. Det hadde ikke noe å si hvem jeg drepte, skal 25-åringen ha forklart til politiet.

Først kjørte han en lastebil inn i en menneskemengde i bydelen Akihabara, før han skrikende gikk løs på folk som befant seg i nærheten, skrev NTB.

Politiet kom raskt til stedet, men hadde først problemer med å overvinne den 25 år gamle gjerningsmannen. Til slutt overga 25-åringen seg og ble ført bort, med blod rennende nedover siden av ansiktet.

Ifølge Japan Times fikk han dødsstraff.

PÅ STEDET: Politiet jobber på stedet etter angrepet 8. juni 2008. Foto: AP Photo/Itsuo Inouye / NTB Scanpix
PÅ STEDET: Politiet jobber på stedet etter angrepet 8. juni 2008. Foto: AP Photo/Itsuo Inouye / NTB Scanpix Vis mer

10. desember 2010

13 mennesker, de fleste skoleelever, ble skadd da en mann gikk amok med kniv på en skolebuss. Blant de skadde var en 49 år gammel kvinne og elleve skoleelever, skrev NTB den gang, som siterte nyhetsbyrået Jiji.

Politiet arresterte en 27 år gamle arbeidsløs mann på stedet.

Ifølge politiet kom mannen seg inn på skolebussen og deretter en bybuss ved jernbanestasjonen i byen Toride i Ibaraki-prefekturet, nordøst for Tokyo.

21. juni 2016

Ifølge NTB knivstakk en 33 år gammel psykiatrisk pasient fire personer på et kjøpesenter på øya Hokkaido. Ett av ofrene døde.

26. juli 2016

En tidligere ansatt ved en institusjon for funksjonshemmede nær Tokyo i Japan knivstakk beboere og ansatte. 19 personer ble drept og 26 ble skadd i angrepet.

Noen dager seinere ble han fotografert av japansk presse, da han ble flyttet fra politistasjonen til fengsel.

Først hadde han en blå jakke som dekket ansiktet sitt, men etter å ha satt seg inn i den sivile politibilen, fjernet han denne. Bildene viste at han smilte bredt til fotografene.

Handlingene hans var det mest alvorlige massedrapet på flere tiår i Japan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer