Knivangriper i Hamburg hadde bodd i Norge og skulle deporteres fra Tyskland

Knivangriperen skal snakke flytende norsk, mistenkes for å ha hatt islamistisk motiv for angrepet og var flagget av tyske sikkerhetsmyndigheter.

BODDE I NORGE: Tysk politi slo full terroralarm da en mann knivstakk og drepte én person og såret flere andre på et supermarked i Hamburg. Politiet jobber fortsatt med å avklare mannens motiv. Foto: AP / NTB scanpix
BODDE I NORGE: Tysk politi slo full terroralarm da en mann knivstakk og drepte én person og såret flere andre på et supermarked i Hamburg. Politiet jobber fortsatt med å avklare mannens motiv. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mannen navngis som Ahmad A. av den tyske avisen Spiegel, og ankom Tyskland i mars 2015, etter å ha tilbrakt tid i Norge, Sverige og Spania.

Mannen var født i De forente arabiske emirater og hadde palestinsk opprinnelse. I 2016 ble asylsøknaden hans avslått i Tyskland, men han kunne ikke umiddelbart deporteres ettersom han manglet ID-papirer.

Han skal imidlertid ha akseptert at han måtte forlate landet, og sågar bidratt i prosessen med å skaffe dokumenter slik at han kunne sendes ut. Samme dag som angrepet fant sted, hadde han gått til myndighetene for å sjekke om ID-papirene hadde kommet.

Politisjef Ralf Meyer sier den mistenkte var «nærmest eksemplarisk» med tanke på den saken.

Islamist

Hamburgs justisminister Andy Grote sier det er ting som tyder på at den siktede kan ha hatt et islamistisk motiv for angrepet.

Samtidig påpeker han at den pågrepne mannen hadde psykiske problemer. Sikkerhetsmyndighetene hadde flagget mannen for mulig radikalisering, men regnet ham ikke som noen umiddelbar trussel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.