Knivdrepte 15-åring: Slipper straff

Den 39 år gamle tobarnsfaren fra Stokke begikk intet straffbart forhold da han en høstnatt i fjor stakk ned og drepte en 15-årig gutt med brødkniv utenfor sin egen bopel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En klar nødvergehandling som ligger godt innenfor lovens rammer, sier førstestatsadvokat i Vestfold og Telemark, Arnfinn Hval, til Dagbladet.

Den tragiske hendelsen skjedde natt til lørdag 2. oktober. Det var fest i familiemannens sokkeletasje, der tre ungdommer var på besøk hos leietakerens datter og en venninne. Da ungdommene oppførte seg truende, ba jentene 39-åringen om assistanse for å få kastet ut de tre ungdommene. Under utkastelsen ble huseieren truet med saks og kniv.

Basketak

Da ungdommene kort etter kom tilbake bevæpnet med slagredskap, gikk familiefaren ut på trappa, ifølge etterforskningen med to brødkniver, for å skremme dem vekk. Istedet angrep de tre. I det fatale basketaket som oppsto på gårdsplassen utenfor huset, stakk familiefaren den ene av de tre ungdommene til døde. En annen av ungdommene ble alvorlig skadd, men overlevde.

39-åringen ble siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Fengslet

De to gjenværende guttene, begge 16 år, ble siktet og er seinere tiltalt og dømt for angrep og trusler. Begge har nå fått ubetingende fengselsstraffer, dels for andre svært alvorlige forhold før det tragiske sammenstøtet.

Hendelsesforløpet ble kartlagt ved flere rekonstruksjoner på åstedet. Det ble foretatt utvidet obduksjon. Resultatene av denne forelå tidlig i forrige uke.

Etter å ha fått saken oversendt fra Tønsberg politistasjon mandag, fattet statsadvokaten i Vestfold og Telemark straks sin prinsipielt viktige avgjørelse om ikke å tiltale 39-åringen. Slik begrunner han sin beslutning overfor Dagbladet:

- Mannen har vært utsatt for et alvorlig angrep fra de tre ungdommene. Han kjente deres fortid og opplevde sterk frykt. Inne i huset hadde han kone og to barn.

De går på ham med spiker-lister. Han velger å møte dem med kniv, for slik å skremme dem. Da de går på, handler mannen i nødverge for å uskadeliggjøre dem. Mannens handling ligger klart innenfor nødvergebestemmelsene, så vel objektivt som subjektivt, sakens tragiske utfall til tross. Saken henlegges da intet straffbart forhold er begått, jevnfør bestemmelsen om lovlig nødverge.

Lettet

Den 39 år gamle byggmesteren fra Stokke er svært lettet over avgjørelsen og sier han ønsker å legge saken bak seg. Derfor vil han ikke stå fram med sin historie i avisa.

Den avdøde guttens far, Arne Gunnar Iversen, sier til Dagbladet at han også vil legge den tragiske saken bak seg: - Gutten min får jeg uansett ikke tilbake.