KNIVDREPT: Jan Harald Thøgers ble knivdrept av ukjente gjerningsmenn 10 juli i byen Batoké i Kamerun. Til høyre for ham sitter landsbyoverhodets kone og til venstre sitter en god venn av ham. Bildet er tatt under Thøgers bryllup. Foto: Privat / The Sun Cameroon
KNIVDREPT: Jan Harald Thøgers ble knivdrept av ukjente gjerningsmenn 10 juli i byen Batoké i Kamerun. Til høyre for ham sitter landsbyoverhodets kone og til venstre sitter en god venn av ham. Bildet er tatt under Thøgers bryllup. Foto: Privat / The Sun CameroonVis mer

Knivdrepte Jan Harald (58) hadde arvet penger og verdifulle leiligheter. Politiet etterforsker nå motivet for drapet

Nordmannens advokat tror ikke drapet var tilfeldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BATOKÉ/OSLO (Dagbladet): Jan Harald Thøgers (58) ble drept i sitt eget hjem i den kamerunske kystbyen Batoké fredag 10. juli.

Han ble knivstukket til døde av ukjente gjerningsmenn, som etter Dagbladets opplysninger fortsatt er på frifot.

- Omstendighetene rundt drapet peker i retning av at dette nødvendigvis ikke var tilfeldig, sier Birger Tennøe, Thøgers advokat til Dagbladet.

Det lokale politiet i Batoké etterforsker nå drapet og et titall mennesker er tatt inn til avhør. Én av disse personene skal ha stått nordmannen nær.

Thøgers hus er også bevoktet av bevæpnet politi. Det var ikke mulig for Dagbladets reporter i Batoké å få tilgang til huset lørdag, ettersom det er et åsted under etterforskning.

Arvet penger og eiendom Birger Tennøe, Thøgers advokat, sier til Dagbladet at hans klient har oppholdt seg i Kamerun i økende grad siden starten av 2000-tallet. For noen år tilbake fikk han bygget seg et hus i Batoké.

- Han har arvet en god del penger, og disse tok han med seg nedover til Kamerun. Han hadde planer om hva han skulle sysle med der nede, men han hadde ikke kommet i gang med noen næringsvirksomhet, sier Tennøe til Dagbladet.

Thøgers vokste opp på Frogner i Oslo, og var enebarn og barnløs. Han hadde arvet penger, noen verdifulle leiligheter og ei hytte.

- Han kom fra et borgerlig hjem, men ikke et uvanlig rikt hjem, sier Tennøe.

Politiet etterforsker Thøgers kamerunske samboer, som han hadde planer om å gifte seg med i Norge, er nå under beskyttelse hos politiet. Hun var vitne til at Thøgers ble drept og politiet frykter dermed for hennes sikkerhet.

Politiet etterforsker nå motivet for drapet. En teori er at gjerningsmennene var ute etter Thøgers betydelige verdier, opplyser politiet til Dagbladet.

Men gjerningsmennene tok verken med seg penger eller verdisaker fra Thøgers hjem, og derfor mistenker politiet at gjerningsmennene bare var ute etter Thøgers liv. Nordmannens kamerunske kjæreste opplyste også dette til politiet.

Alt skal ikke ha gått etter planen for gjerningsmennene, ettersom et vitne eller den knivstukne vakten, fikk varslet folk ved å tute med et bilhorn. Dette skal ha skremt gjerningsmennene bort fra eiendommen til Thøgers.

Rolig og snill I Norge jobbet Thøgers tidligere som automasjonstekniker i Ringnes. Lokale medier i Kamerun meldte om at mannen eide en virksomhet kalt T-Automation, men denne virksomheten var bare registrert i Kamerun, og hadde ingen drift, opplyser Tennøe om.

ADVOKATEN: Thøgers advokat, Birger Tennøe, mener omstendighetene rundt drapet peker i retning av dette nødvendigvis ikke var tilfeldig. Politiet etterforsker nå om gjerningsmennene var ute et Thøgers betydelige verdier. Foto: Legalia
ADVOKATEN: Thøgers advokat, Birger Tennøe, mener omstendighetene rundt drapet peker i retning av dette nødvendigvis ikke var tilfeldig. Politiet etterforsker nå om gjerningsmennene var ute et Thøgers betydelige verdier. Foto: Legalia Vis mer

Advokaten, som hadde e-postkorrespondanse med sin klient bare to timer før drapet, beskriver Thøgers som en rolig og snill mann. De hadde et klient-advokat-forhold, men ettersom Tennøe hadde vært mannens advokat i mange år, var de blitt godt kjent.

- Han var smilende og likandes. Man la merke til ham. Han var en høy mann, sier Tennøe.

Tennøe hjalp Thøgers med både økonomiske og juridiske disposisjoner, ettersom han har jus- og økonomiutdannelse.

Lite familie i Norge Nå venter advokaten på den formelle dødsattesten.

- Denne vil bli sendt fra det lokale politiet til den norske ambassaden i Nigeria, og så vil de sende den til Kripos. Videre vil Oslo byfogdembete registrere ham som død, sier Tennøe, som skal opprette et dødsbo.

Thøgers hadde lite familie i Norge. Tre kusiner på morssida, var det nærmeste. Disse ble varslet om drapet før helga av Utenriksdepartementet.

-  Jeg har snakket med dem, og de syntes selvfølgelig at det var helt forferdelig. De syntes det var trist at det skulle gå sånn, sier Tennøe.

ROLIG OG SNILL: Lokalbefolkningen og Thøgers advokat beskriver den knivdrepte nordmannen som rolig og snill. Foto: Privat / The Sun Cameroon
ROLIG OG SNILL: Lokalbefolkningen og Thøgers advokat beskriver den knivdrepte nordmannen som rolig og snill. Foto: Privat / The Sun Cameroon Vis mer