FÅR SIN DOM: Kim Andreas Kristiansen (24) er tiltalt for drap og likskjending. I dag får han dommen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FÅR SIN DOM: Kim Andreas Kristiansen (24) er tiltalt for drap og likskjending. I dag får han dommen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Knivdrepte, parterte og brente stefaren: I dag får Kim Andreas Kristiansen (24) dommen

Fortsatte likskjending foran kameraten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er straffeutmålingen som er i hovedfokus, sa advokat Odd Ivar Grøn til Dagbladet da saken begynte i Sør-Gudbrandsdal tingrett 9. april. 

Han hadde Kim Andreas Kristiansen (24) for lengst erkjent at det var han som knivstakk, drepte og deretter grovt parterte sin egen stefar, trebarnsfaren Bjarte Hansen (58) i Øyer i fjor, før han reiste til Amsterdam og levde på rømmen i elleve dager.

Klokka 13 i dag får han dommen opplest i Lillehammer tingrett i Oppland. Han er tiltalt for drap og likskjending av stefaren.

Les alt om saken her.

«Jeg må ikke finne på noe» Da 24-åringen forklarte seg for retten, sa han at han hadde fått nok av det han kalte stefarens mas, og at han aldri følte han ble takket for å hjelpe ham da han var blitt pleietrengende.

En kveld begynte de to å drikke. 

- Jeg eksploderer, og tømmer meg for aggresjon verbalt og i oppførsel, sa han i retten i april.  

- Jeg ble så sint akkurat der og da. Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Prøvde å trykke på den mentale nødknappen, som jeg har brukt i en årrekke og som alltid har fungert. 

- Men den dagen funket ikke den. Jeg klarte rett og slett ikke holde tilbake lenger. Så jeg gikk og hentet kjøkkenkniven og utførte de grusomme handlingene som har ført meg hit i dag, sa han. 

I retten forklarte han rolig og detaljert hvordan han deretter grovt og brutalt parterte stefaren. 

- Ødela det som ødela meg - Jeg tenkte bare å ødelegge. Jeg var sint, det var en urasjonell agressjon. Når et menneske har gjort så mye vondt mot deg, og du likevel har åpnet opp hjem og hjerte... Jeg ødela det som ødela meg, sa han. 

Han er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending, men en nedre strafferamme på åtte år.

Både Kristiansens mor og hans stesøsken, barna til drepte Bjarte Hansen, har fulgt rettssaken.

- Det blir en lettelse å få en avklaring. De hadde et ønske om å få vite hva som hadde skjedd, så det har vært greit for dem å være i retten. Samtidig er det en tøff sak å sitte å være vitne til, sier familiemedlemmenes bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal til Dagbladet onsdag morgen.

AKTOR OG FORSVARER: Aktor og statsadvokat Iris Storås snakket med advokat Odd Ivar Grøn som forsvarer Kim Andreas Kristiansen, da rettssaken begynte 9. april. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AKTOR OG FORSVARER: Aktor og statsadvokat Iris Storås snakket med advokat Odd Ivar Grøn som forsvarer Kim Andreas Kristiansen, da rettssaken begynte 9. april. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det bringer fram mange forskjellige følelser. 

Blant annet har familiemedlemmene hørt hvordan likdelene ble pakket inn i tekstiler og plast, fraktet til et skogsområde og tent på ved hjelp av brennbar væske av stebroren og sønnen. 

Kristiansen er også tiltalt for å true med å drepe en venn dersom han ikke kjørte likdelene med bil fra huset der drapet og parteringen skjedde og fram til bålstedet.

Midt på natta ringte Kristiansen til flere venner og ba dem komme, men ingen kunne. Til slutt fikk han tak i en kamerat i 20-åra, som kjørte til ham. Kameraten har beskrevet at det hørtes ut som Kristiansen trengte hjelp.

Med hva, ante han ikke. 

«Kim, har du drept?» - Jeg kjører til ham. Han hilser på avstand, men tar ikke ut hånda. Jeg hører metallyd. Får en ekkel følelse, jeg skjønner noe er veldig galt. Han setter seg inn i bilen, ser ikke på meg, sa han da han forklarte seg i retten. 

I RETTEN: Bistandsadvokat Nina Hjortdal og aktor, statsadvokat Iris Storås, samtaler i en pause under rettssaken mot Kim Andreas Kristiansen (24). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: Bistandsadvokat Nina Hjortdal og aktor, statsadvokat Iris Storås, samtaler i en pause under rettssaken mot Kim Andreas Kristiansen (24). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Så sier han «NN, jeg har drept noen».  

- «Kim, har du drept noen?».

- «Ja, jeg har drept noen». Da ble jeg bare stille. Oppgitt, redd. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ingen steder å dra, han sitter rett ved siden av meg med kniv. Vi sitter der i kanskje 30 sekunder og så kjører vi mot gårdsplassen. Han sier «ikke prøv å stikk av». Jeg gjentar flere ganger at jeg ikke klarer å være med på det her, at jeg bare vil dra. «Jeg skal ikke si noenting, bare la meg dra», gjengir han. 

LES OGSÅ: «Det var så grotesk at jeg gikk inn i en sjokktilstand. Jeg innså at jeg sto der med en gal mann».

Under sin forklaring måtte den tidligere kameraten i 20-åra flere ganger ta pauser. Han forklarte hvordan han med en kniv ble truet inn i leiligheten der Kristiansen hadde drept stefaren.

Likskjendet foran kameraten Kameraten fortalte at Kristiansen ba ham finne fram flere laken og ducktape, og hjelpe ham. Mens kameraten var i leiligheten, skar Kristiansen av sin drepte stefars bein. 

BODDE SAMMEN: Far og stefar bodde sammen i dette huset, i leiligheten på bakkeplan, der krimteknikere søkte i flere dager etter at Hansen ble funnet brent på et bål omlag tre kilometer i luftlinje unna. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BODDE SAMMEN: Far og stefar bodde sammen i dette huset, i leiligheten på bakkeplan, der krimteknikere søkte i flere dager etter at Hansen ble funnet brent på et bål omlag tre kilometer i luftlinje unna. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

På dette tidspunktet var stefaren allerede utsatt for massiv liksjending.

- Jeg har blitt forklart i ettertid at jeg sa til han at det bare var å slappe av. At det bare er kjøtt. At alt går bra, «bare du gjør som jeg sier», sa Kristiansen i retten. 

Kameraten ble tidlig i saken, mens Kristiansen fortsatt var på rømmen, siktet for falsk forklaring og for medvirkning til drap. Siktelsen mot ham har siden frafalt, og kameraten har siden vært sakens viktigste vitne.

Kim Andreas Kristiansen meldte seg for politiet i Rotterdam etter å ha lest om at kameraten var medsiktet i saken. Han er ifølge advokat Grøn lei seg for at han blandet ham inn i saken, og har hele tida ønsket å renvaske ham.

- Vi mener det ligger ting her som vil kunne være formildende, men hva det er vil vi komme tilbake til. Han vil forklare seg om omstendighetene både den aktuelle kvelden og natta, og forhistorien, sa advokat Grøn i advokatfirmaet Lippestad da tiltalen mot Kristiansen sto klar.  

LES OGSÅ: Kim Andreas Kristiansen (24) angrer på at han drepte og parterte stefaren sin

 

SØKTE I ELV: Politiet gjennomsøkte en elv der Kristiansen kastet en spade. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØKTE I ELV: Politiet gjennomsøkte en elv der Kristiansen kastet en spade. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer