Kniven skal tape

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Natt til lørdag 4. mars 1995 ble 17 år gamle Andreas Stavseth truffet av en kule fra en Colt 45. Han endte sitt liv på Youngstorget i Oslo. Etterpå kunne ikke gjerningsmannen fortelle hvorfor han skjøt. Men Andreas Stavseth ble ikke glemt. Det meningsløse drapet ga støtet til kampanjen :stopp volden.
  • Natt til lørdag 27. januar 2001 ble 15 år gamle Benjamin Hermansen stukket til døde på Holmlia i Oslo. Alt tyder på at ugjerningen var rasistisk motivert. Heller ikke denne gangen har vi råd til å glemme det som skjedde.
  • Etter at Dagbladet dro i gang kampanjen :stopp volden for seks år siden, har 300000 ungdommer festet sine håndtrykk på plakater, T-skjorter og veggaviser. Hvert håndtrykk har vært et løfte om å avstå fra voldsbruk. Siden 1998 har kampanjen vært drevet av Norges Røde Kors.
  • Det er makt i 300000 håndtrykk. Aksjonen viser klart hvilket standpunkt ungdom i Norge har. Men drapet på Benjamin fra Holmlia viser også at kampen mot vold må føres igjen og igjen. Nå har et nytt forhold kommet på dagsordenen. Nå handler det om vold og rasisme. At de som er siktet i saken har tilknytning til et høyreekstremistisk miljø, må ikke bli noen sovepute. Drapet på Holmlia krever at vi også retter søkelyset mot hverdagsrasismen i Norge. Mot de holdninger og gjerninger som gjør at menneskene ikke kan være frie og trygge og få brukt sine ressurser.
  • I en tid framover vil Dagbladet bringe rapporter om hva som skaper rasistisk vold. Men vi vil også se på tiltak og erfaringer som kan gi håp om en annen hverdag. I dette arbeidet trenger vi hjelp fra leserne, ikke minst fra ungdom som kjenner de livsvilkår som vold og rasisme skaper. Det er opprettet en egen internettside for dette formålet, www.dagbladet.no/stoppvolden , men du kan også ta kontakt direkte med redaksjonen på telefon 22 20 00 00 .
  • Ingenting kan gi livet tilbake til Benjamin Hermansen. Men haster vi videre uten å gjøre noe, er det kniven som vil vinne. Det skal den ikke.

John O. Egeland sjefredaktør

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer