Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knivmannen pågrepet

Frode Syvertsen hadde pistol og kniv i senga da politiet stormet inn i 37-åringens dekkleilighet på Veitvet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etterlyste Frode Syvertsen (37) - den såkalte knivmannen - ble pågrepet i en leilighet i Erich Mogensøns vei 16 på Veitvet nord i Oslo klokka 13.30 i dag.

Syvertsen var alene i leiligheten, og lå i senga med pistol og kniv da spesialstyrker fra beredskapstroppen og andre spesialtrente politifolk stormet inn.

Hemmelig leilighet

- Selve pågripelsen var udramatisk. Syvertsen er nå her på politihuset i Oslo og vil i morgen vil framstilt for fengsling og bli ført tilbake til Dikemark psykiatriske sykehus, sa politioverbetjent Finn Abrahamsen ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse i ettermiddag

Politiet har hatt leiligheten under oppsyn det siste døgnet. Syvertsen har kjøpt leiligheten, men er ikke registrert som eier.
 

- Det kom overraskende på politiet at han hadde en slik dekkleilighet. Vi tror han har oppholdt seg der en god stund, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.no, og legger til:

- Pågripelsen kom åpenbart som et sjokk på ham, han hadde nok ikke regnet med at vi skulle klare å oppspore den hemmelige leiligheten. Han var svært lite glad for å bli funnet.

Takker publikum og pressen

FANGET INN AV OVERVÅKINGSKAMERA: Frode Syvertsen inne på Narvesen-kiosken ved Nathionaltheatret stasjon i Oslo langfredag. Foto: POLITIET
FANGET INN AV OVERVÅKINGSKAMERA: Frode Syvertsen inne på Narvesen-kiosken ved Nathionaltheatret stasjon i Oslo langfredag. Foto: POLITIET Vis mer

- Jeg vil benytte anledningen til å takke publikum og media for å ha bidratt til å spore opp Syvertsen. Vi har fått i sjeldent mange tips i denne saken, og sammen med godt politiarbeid har det bidratt sterkt til at vi kunne pågripe ham i dag, sier Abrahamsen.

Politiet har ikke fått melding om at han har skadet noen siden knivstikkingen ved Nationaltheatret langfredag.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å spore ham opp?

- Det har tatt såpass lang tid fordi han ikke var lett gjenkjennelig ut fra de bildene vi hadde og leverte til media, sier Abrahamsen.

Det er et overvåkningsbilde fra Narvesen-kiosken ved Nationatheatret stasjon langfredag i år og et såkalt fangefoto av Syvertsen fra 2004 politiet har gått ut med. Bildene har vært sterkt medvirkende til den store tipsmengden som altså har ledet fram til pågripelsen i dag.

Permisjon

Syvertsen har vært etterlyst i to uker, men det var først for to dager siden at politiet gikk ut med navn.

37-åringen hadde permisjon etter sju år av en forvaringsdom som strekker seg fram til 2011. Han har over en lengre periode vært til psykiatrisk behandling ved Dikemark psykiatriske sykehus, og det var sakkyndige der som ga klarsignal for permisjonen.

Knivmannen pågrepet

- Politiet har ikke hatt noe med denne permisjonen å gjøre, og vi kan derfor ikke uttale oss om grunnlaget for den, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.no.

- Men permisjonen har åpenbart ledet til en mengde problemer?

- Ja. Han prøvde å knivdrepe en mann, som fortsatt ligger på sykehus, og store ressurser er satt inn i jakten på ham, sier Abrahamsen.

Det er Kriminalomsorg i frihet som har hatt ansvaret for oppfølgingen av Syvertsen. Regiondirektør Alf Raaum ved Kriminalomsorgen region nordøst sier til Dagbladet.no at hans avdeling i dag har overlevert en rapport om Syvertsen-saken til kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet.

For ytterligere kommentarer viser han til sjefen på Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt, direktør Knut Bjarkeid.

Anbefalte bare korte permisjoner

Syvertsen hadde ferdigsonet sin sikringsdom ved Ila 13. mai 2003. Siden den gang har Ila ikke hatt noen ansvar for ham.

- Mens han sonet hos oss, var han innlagt på Dikemark til  psykiatrisk behandling. De medisinsk ansvarlige rådførte seg med oss i november 2002 om permisjon. Vi anbefalte bare korte dagspermisjoner. Vi har lest i media at han fikk en lengre permisjon. Dette er et ansvar som påhviler psykiatrien, sier direktør Bjarkeid til Dagbladet.no.

Etter løslatelsen fra Ila fikk Syvertsen en forvaringsdom i lagmannsretten i november 2003.

- Vi har ikke hatt kontakt med ham siden, men har registrert at han ble prøveløslatt direkte etter dommen, sier Bjarkeid.

Knivstakk langfredag

Det var i ettermiddag at Oslo politidistrikt innkalte til pressekonferanse klokka 15 om pågripelsen av den ettersøkte Frode Syvertsen (37).

Syvertsen var etterlyst for knivstikking ved Nationaltheatret langfredag, og politiet regnet den etterlyste som utilregnelig og farlig.

37-åringen er blant annet dømt for å ha drept sin far, og han soner en forvaringsdom fram til 2011.

Politiet har hele tida sagt at de tror Syvertsen har oppholdt seg i Oslo. Tidligere denne uka sa de at den etterlyste 37-åringen trolig har skjult seg hos en kvinne nord for sentrum, men politiet kan ikke bekrefte opplysningene om kvinnen overfor Dagbladet.no.

Mens Syvertsen var på frifot, ble han observert på flere T-banestrekninger som trafikkerer sentrum og nordover, blant annet Grorud- og Furusetbanen.

ROSTE PRESSEN OG PUBLIKUM: - Vi har fått inn sjeldent mange tips i denne saken, sa overbetjent Finn Abrahamsen på pressekonferansen på Grønland politistasjon i dag.
ETTERLYST: Dette fangebildet fra 2004 offentliggjorde politiet denne uka da de etterlyste Syvertsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media