Knivmorderen jages

Politiet jakter i morgentinene fremdeles på mannen i 40-årsalderen som gikk amok med kniv på Oslo-trikken. Fingeravtrykk kan avsløre mannens identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 23 år gammel mann fra Skien ble drept i trikkedramaet og ytterligere tre andre passasjerer ble skadd, deriblant en politietterforsker ved voldsavsnittet i Oslo.

Onsdag morgen er tilstanden fremdeles livstruende for en 38 år gammel kvinne som ble stukket i brystet.

Tilstanden var også livstruende for en 55 år gammel mann tirsdag, men mannens tilstand hadde forbedret seg noe onsdag morgen.

- Det har ikke vært noen dramatisk utvikling i natt. Vi har fortsatt med søket etter mannen vi ikke kjenner identiteten til, men som vi har gode vitnebeskrivelser av. Etterforskerne kommer på jobb klokken 08.00, og da vil vi evaluere saken, forteller vaktleder Johan Gundersen ved kriminalvakta i Oslo.

Politiet antar at mannen er av somalisk opprinnelse, og spanere gjennomsøkte i natt steder i Oslo de oppfatter som sannsynlige tilholdssteder for mannen.

Fingeravtrykk

Politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt bekrefter overfor NTB at det er aktuelt å prøve å matche mannens fingeravtrykk mot asylregisteret. Mannens fingeravtrykk kan finnes både på rattet i fluktbilen, og på kniven han brukte.

- Etter det såkalte bingodrapet for to år siden fikk vi adgang til å sjekke fingeravtrykk i asylregisteret. Og den adgangen vil vi benytte oss av i denne saken, sier Abrahamsen.

Allerede i dag kan resultatet av søket i asylregistrene være kjent.

Politiet fant tirsdag kveld kniven som mannen brukte, men de vil ikke si noe om hvor kniven ble funnet.

Abrahamsen har god tro på at saken vil få en oppklaring i løpet av onsdagen. Han kaller responsen fra publikum når det gjelder tips for enorm.

Trolig psykotisk

Passasjerer på 17-trikken har fortalt politiet at mannen angrep uten forvarsel.

- Vi kan ikke si noe sikkert om hvorfor han gikk til angrep, men seks personer ble stukket med en stor kniv. Gjerningsmannen kan være psykisk ustabil. Han er farlig, og folk som ser mannen bør holde seg unna, sier Abrahamsen til NTB.

Rettspsykiater Berthold Grünfeld sier til Aftenposten at det er overveiende sannsynlig at mannen er psykotisk og har paranoide vrangforestillinger. Ifølge psykiateren kan en slik tilstand utvikles på grunn av en traumatisk bakgrunn, men i de fleste tilfeller er årsaken arvelig betinget.

Politiet satte natt til onsdag alt disponibelt mannskap inn i jakten på mannen. Han beskrives som rundt 190 centimeter høy. Gjerningsmannen er trolig av somalisk opprinnelse, og skal være i 40-årene. Han var kledd i en mørk blå jakke, lys bukse og hadde på seg caps. Politiet var tirsdag i kontakt med både UDI og personer i det afrikanske miljøet for å prøve å finne drapsmannens identitet.

Bilen undersøkt

Mannen skal ifølge vitner ha gått av en trikk på Stortorget før han gikk om bord i trikk nummer 17 mot Rikshospitalet, som den siste av passasjerene. Idet trikken nærmet seg Bislett stadion gikk han plutselig til angrep på tilfeldige ofre. Klokken var da like over 16, og ettermiddagsrushet i hovedstaden var på sitt mest intense. Det kan ha vært opptil 100 passasjerer på trikken. Trikkeføreren oppfattet raskt situasjonen, og fikk stanset og åpnet dørene slik at folk slapp ut.

Etter knivangrepet truet mannen til seg en bil og stakk av gårde. Bilen ble litt senere funnet på Skillebekk. Den ble tirsdag kveld undersøkt av teknikere, i likhet med trikken. Resultatet av undersøkelsene vil først foreligge onsdag formiddag.

Ifølge VG var 25 personer i kontakt med legevakten tirsdag for å få krisehjelp etter dramaet.

LETER FREMDELES: Store politistyrker leter etter gjerningsmannen. På bildet forbereder politifolk et søk.