Knivraner tar kiosker der jenter er på jobb

Mandag i forrige uke ble Bettina (24) offer for en person politiet mistenker for å stå bak minst sju kioskran i Oslo. I går kveld dro hun tilbake på jobb og håpet raneren ikke ville komme inn fra mørket utenfor døra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bildet fra overvåkingskameraet er kioskraneren på vei inn i Deli de Luca på Bislett. Han har skjult ansiktet fra kameraene med et skjerf. Bevæpnet med en kniv truer han til seg pengene i kassaapparatet. Det var Bettina Maria Fuglerud (24) som var på jobb den kvelden. En uke senere er hun tilbake på vakt i kiosken hun har jobbet i siden 2007.

- Jeg har gruet meg litt til å gå på jobb. Har ikke vært her siden ranet skjedde forrige mandag. Jeg håper det blir som en vanlig vakt, sier Bettina, som til daglig studerer molekylær biologi og finansierer studiene ved å jobbe i kiosken.

Utsatt yrke I etterkant av ranet fortalte jenta at hjertet hadde hamret, hun hadde begynt å skjelve over hele kroppen og ikke fikk sove. Alikevel følte hun seg ganske trygg på jobb da Dagbladte møtte den modige jenta i går.

RANSOFFER:  Bettina Maria Fuglerud (24) sto bak disken da Deli de Luca-raneren slo til forrige mandag. Hun forteller til Dagbladet at hun skalv over hele kroppen etter hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RANSOFFER: Bettina Maria Fuglerud (24) sto bak disken da Deli de Luca-raneren slo til forrige mandag. Hun forteller til Dagbladet at hun skalv over hele kroppen etter hendelsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi er utsatt når vi står her alene, men forrige gang så jeg hvor raskt politiet kom. Jeg føler meg egentlig ganske trygg. Også skal sjefen min være her og holde meg med selskap, sier Bettina, som sier hun har fått god oppfølging fra arbeidsgiveren.

Serieraner På fem dager, fra fredag til tirsdag i forrige uke, ble fem Deli de Luca-kiosker ranet i Oslo. I tillegg tror politiet at mannen står bak to ran mot Narvesenkiosker i Oslo.

Både politiet og ledelsen i kioskkjeden tror det dreier seg om en gjerningsmann.

TRUET MED KNIV: Her raner serieraneren Deli de Luca på Bislet. Bettina Maria Fuglerud (24) sto bak disken da raneren slo til på mandag i forrige uke. I den høyre hånden holder mannen kniven han brukte til å true til seg pengene. Foto: Deli de Luca.
TRUET MED KNIV: Her raner serieraneren Deli de Luca på Bislet. Bettina Maria Fuglerud (24) sto bak disken da raneren slo til på mandag i forrige uke. I den høyre hånden holder mannen kniven han brukte til å true til seg pengene. Foto: Deli de Luca. Vis mer

Kioskranene er nå samlet på Grønland politistasjon der etterforskere ser etter fellestrekk i ranene.

- Vi ser etter modus og har full fokus på å få tatt raneren, sier etterforskningsleder Arne Kristian Solbakken, som opplyser om at politiet har satt av "vanlig" med ressurser for å komme til bunns i saken.

Raner kvinner Bortsett fra i ett tilfelle, har alle ofrene for knivraneren vært jenter. Politiet vil ikke bekrefte at dette er modus hos raneren. De ønsker ikke å skape frykt hos jentene som er på jobb.

SPORHUND: Deli de Luca på HoLbergs plass ble ranet tirsdag i forrige uke. Politiet tok i bruk sporhunden "Blitz" i jakten på det de mistenker er en serieraner.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SPORHUND: Deli de Luca på HoLbergs plass ble ranet tirsdag i forrige uke. Politiet tok i bruk sporhunden "Blitz" i jakten på det de mistenker er en serieraner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det ser ut som om jenter er mest utsatt, men vi tror årsaken til at raneren velger å gå etter kjedebutikker er at de ansatte er lært opp til å ikke gjøre motstand, sier Thor Johansen, daglig leder i Deli de Luca Norge.

Også eier av kiosken i Theresesgate tror det er en bevisst handling at raneren går etter kiosker der kvinner er alene på jobb.

FEM RAN PÅ FEM DAGER: Raneren slo også til mot Deli de Luca på Aleksander Kjellands plass på søndag  11. november. Foto: Deli de Luca
FEM RAN PÅ FEM DAGER: Raneren slo også til mot Deli de Luca på Aleksander Kjellands plass på søndag 11. november. Foto: Deli de Luca Vis mer

- Kvinner har lavere terskel for å tørre å gjøre motstand, sier Yuen Hui. Deli de Luca-kiosken han driver har tidligere vært utsatt fopr en rekke ran.

- Vi har snakket om at alle ransofrene er jenter Han tror vel vi er med redde og gjør mindre motstand. Han er ikke tatt og jeg håper han har gitt seg og ikke kommer hit igjen, sier Bettina Maria Fuglerud (24).

Ifølge politiet er modusen i mange av sakene den samme. Det trues med kniv og raneren er raskt inn inn og raskt ut. Mannen beskrives som cirka 1.70 meter høy og i 20-årene. Han skal snakke engelsk med aksent.

Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer